Jedna golfová jamka stojí jeden až 3,5 milionu korun

Zdroj
Kamila Nešporová
Vložil
ČTK
12.11.2014 14:30
Praha

Praha - Čisté náklady na výstavbu jedné golfové jamky se pohybují od zhruba jednoho milionu korun v případě nízkonákladových hřišť, do tří až 3,5 milionu pak v případě velmi drahých resortů. V rozhovoru pro ČTK to odhadl golfový architekt Jakub Červenka. V těchto částkách přitom nejsou zohledněny ceny pozemku, poplatky za vynětí ze zemědělského půdního fondu ani další platby spojené s přípravou projektu.
    
Během pětadvaceti let od pádu komunistického režimu se podle Červenky značně proměnil profil investora. V  prvních letech po listopadu 1989 si nechávali stavět golfová hřiště především restituenti, kteří na vrácených pozemcích nechtěli hospodařit, případně nechtěli k zemědělským účelům využívat celou plochu.
     Podle Červenky tímto způsobem vznikly desítky příměstských a vesnických nízkonákladových hřišť rozesetých po celé republice. "Ve své drtivé většině to byli nadšenci, kteří si řekli, že teď mám tu půdu a postavím si tady hřiště, levně, často svépomocí. Měli minimální terénní úpravy," řekl Červenka.
     Tehdy se sice příliš nedbalo na dodržování stavebních doporučení pro golfová hřiště, ale díky boomu se vytvořila nabídka pro poměrně velký počet hráčů. "V tom jsme ojedinělí oproti ostatním státům postkomunistického bloku. Máme výhodu, že je tady pestrost hřišť a v tom i nákladů pro běžného golfistu," poznamenal architekt.
     Současní investoři jsou většinou podnikatelé, kteří se rozhodnou budovat golfové hřiště v  lokalitě, kde už mají jiné aktivity, například hotely nebo další rekreační zařízení. "Jsou to lidé, kteří mají finanční prostředky na to si hřiště postavit, neberou si na to úvěry. Velmi pečlivě zvažují, kde se bude to golfové hřiště stavět. Golfové hřiště by chtěli mít jako část mozaiky, aby rozšířili svou nabídku služeb," popsal je Červenka. Vyhledávané jsou především lokality s  rekreačním potenciálem v blízkosti vodních ploch nebo s možností zimního využití.
     V období před ekonomickou krizí panoval v golfové architektuře desítky let trend velké modelace, což přinášelo vysoké náklady na samotnou stavbu i následnou údržbu. Recese na začátku 21. století přinesla návrat k  projektování hřišť přirozeným způsobem, jak se to dělalo v zámoří začátkem 20. století.
     Aktuálně je v Česku podle statistik České golfové federace zhruba stovka hřišť, ale poptávka po nových je podle Červenky stále vysoká. Pokud by se Česko dostalo v počtu golfistů na úroveň vyspělých zemí, kde tento sport provozuje zhruba procento populace, znamenalo by to asi 120.000 hráčů. Pro ty by byly potřeba zhruba dvě stovky osmnáctijamkových hřišť.
     Federace loni evidovala přes 56.000 členů, ale Červenka upozornil, že řada golfistů je v  tom kvůli členství v různých klubech započítána opakovaně. Reálný počet se podle něj pohybuje kolem 40.000, přičemž neustále roste.
0 komentářů
přidat komentář