Státní fond chce podpořit bytovou výstavbu miliardou korun

Vložil
ČTK
12.11.2014 14:20
Praha

Praha - Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) chce podpořit výstavbu bytů úvěry až za miliardu korun, jeho výdaje příští rok vzrostou na 2,188 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který dnes schválil sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Už v září návrh schválila vláda, posvětit ho musí i poslanci.
    
Rozpočet SFRB na příští rok počítá s příjmy 886 milionů korun. Z toho 656 milionů korun budou splátky z poskytnutých úvěrů a sto milionů úroky z poskytnutých úvěrů.
     Výdaje mají podle rozpočtového návrhu překročit 2,18 miliardy korun. Kromě úvěrů fyzickým a právnickým osobám na bytovou výstavbu za více než miliardu korun spolkne přes 790 milionů korun výplata úrokových dotací k úvěrům na rekonstrukce a modernizace bytových domů z  let 2001 až 2010.
     Také aktuální návrh rozpočtu SFRB ve výdajové části nepočítá s přímými dotacemi na podporu bydlení. Fond bude nové podpory poskytovat pouze v návratných formách úvěrů a ručení za splácení komerčních úvěrů. Jedinou formou dotací bude pomoc mladým lidem, kterým se při narození dítěte sníží jistina a vyplatí příslušná roční část závazků vzniklých v rámci programu Panel. Celkem by snížení jistiny mělo dosáhnout až 60 milionů korun.
     V příštím roce by mělo pokračovat poskytování úvěrů z fondů EU prostřednictvím programu JESSICA. V rámci první testovací fáze má Česko do konce příštího roku k dispozici celkem 609 milionů korun. "Předpokládáme, že v příštím roce dojde k čerpání 377 milionů korun. Tím dojde k vyčerpání celé této částky," prohlásila před členy poslaneckého výboru ředitelka SFRB Eva Helclová.
     SFRB hospodaří převážně s vlastními penězi, ze státního rozpočtu požaduje zhruba čtvrt miliardy korun. V příjmech však počítá pouze s proplacením skutečných výdajů určených na poskytování nenávratných dotací za celkem 129 milionů korun.
     Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje finanční prostředky určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i  příspěvky z příslušných fondů EU. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články