V Domažlicích začíná přestavba historického pivovaru

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
09.11.2014 17:20
Domažlice

Domažlice - V Domažlicích začala přestavba historického pivovaru na víceúčelové centrum. Místo si převzal stavitel a do června příštího roku bude opravená dominantní věžová část, takzvaný pivovarský hvozd, v němž se dříve sušil slad. Za 25 milionů korun v hvozdu vznikne víceposchoďová vertikální galerie a schodiště, výtah a technické a sociální zázemí pro celý budoucí komplex. Na první etapu získalo město z EU dotaci 15 milionů korun, řekl ČTK starosta Miroslav Mach (Sdružení pro Město Domažlice).

    Celý projekt počítá s tím, že chátrající pivovar, jehož historie sahá do 18. století, se postupně přemění v centrum s výstavními a muzejními prostory, knihovnou a kulturním sálem. Objektu se má ale vrátit i jeho původní účel. Město v něm chce vybudovat pivovar a restauraci. Kompletní rekonstrukce má stát kolem 90 milionů. "Projekty máme připravené, budeme nyní čekat a zjišťovat, jaké dotační tituly EU bychom mohli na další etapy postupně využít. Rádi bychom s opravami pokračovali plynule," řekl Mach.
     Věž hvozdu zakončená komínem se opraví nejdřív. Kromě moderních prostor a technického zázemí zůstanou v interiéru industriální pozůstatky - ozubená kola či převody. Prosklené spodní patro umožní průhled na technologii pivovaru, který zde později vznikne. "V hvozdu se bude kompletně opravovat vše - střecha, krovy, které jsou napadené dřevomorkou. Bude to hlavní komunikační prostor, z něhož bude přístup do dalších částí," popsal starosta. V další etapě oprav chce město například vybudovat ve dvou velkých dřevěných sálech bývalých skladů ječmene prostornou knihovnu pro dospělé a děti, restauraci a kulturní sál.
    V několika poschodích výstavních prostor hvozdu by město rádo připomnělo historii Domažlic, významnou husitskou bitvu u Domažlic či historii husitství.
0 komentářů
přidat komentář

Související články