V Plzni vznikne kreativní inkubátor, zaměří se na design

Vložil
ČTK
03.11.2014 16:10
Plzeň

Plzeň - První kreativní inkubátor v ČR se příští rok otevře v Plzni, zaměří se na produktový a grafický design, řemesla a digitální obsah. Projekt, za nímž stojí společnost Plzeň 2015, bude pomáhat s rozjezdem začínajícím subjektům, ale i rozvoji už existujících firem. Zájemcům nabídne vzdělávání, konzultace s experty v oboru, zázemí v podobě sdílených kanceláří a dílny na výrobu prototypů i finanční podporu. ČTK to řekl programový ředitel Plzeň 2015 Jiří Sulženko.
    "Plzeň má průmyslové zázemí, jež do velké míry stojí na inovacích, dělají se tu vývojové věci pro automobilový průmysl a podobně, současně je tu poptávka i ze strany začínajících podnikatelů, kdy jde díky Fakultě designu a umění Západočeské univerzity o produktové designéry, grafické i oděvní designéry, ilustrátory," uvedl.
    V souvislosti s projektem nyní probíhá finální fáze příprav, kdy se v terénu ověří, jaké firmy a s kolika zaměstnanci se v oblasti kreativních průmyslů v Plzni skutečně pohybují. "Potřebujeme mít jasný přehled, s kým můžeme spolupracovat a na čem konkrétně," uvedl Sulženko. Mapování provede Institut umění, s nímž město Plzeň i společnost Plzeň 2015 spolupracují.
    Kromě vzdělávání v podnikatelských dovednostech, tedy například v strategickém řízení a marketingu, nabídne inkubátor také konzultace s významnými odborníky v oboru a další služby. Zázemí už vzniká v objektu bývalé vozovny městských dopravních podniků, takzvaném Depu v Cukrovarské ulici. "Otevřeme tam sdílené pracovní prostory, levné kanceláře a studia, k dispozici bude i dílna pro přípravu prototypů," dodal Sulženko. Sdílené prostory, jež zatím fungují jako wo-co husovka na Husově náměstí, využívá nyní asi 20 subjektů, do budoucna by jich v Depu mohlo být až třikrát tolik. Co se týká "inkubovaných" firem, půjde o jednotky.
    Jedním z nástrojů finanční podpory bude už fungující platforma Everfund, Plzeň 2015 chce ale shánět peníze i z Evropských zdrojů.
    Podle dosavadního primátora Plzně Martina Baxy mají poskytované služby a infrastruktura za cíl udržet a přilákat do Plzně talentované lidi působící právě v odvětví kulturních a kreativních průmyslů. "Podpoří to vznik nových pracovních míst, netechnologických inovací a zlepší image města," uvedl.
0 komentářů
přidat komentář