MŽP zamítlo výstavbu kontroverzní lanovky na šumavský Hraničník

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
03.11.2014 10:40
Praha

Praha - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zamítlo výstavbu kontroverzní lanovky na šumavský vrch Hraničník. V závěrečném posudku vlivu na životní prostředí, takzvaném procesu EIA, vydalo nesouhlasné stanovisko ke všem čtyřem navrženým variantám projektu. ČTK to zjistila z Informačního systému EIA, kde byl posudek dnes zveřejněn.
    Podle ministerstva je lanovka v rozporu s evropským systémem ochrany přírody Natura 2000, ptačí oblastí Šumavy i zákonem o ochraně přírody a krajiny. Resort posuzoval záměr stavby dva roky.
    Lanovka nedaleko jihočeské obce Nová Pec by měla propojit českou stranu s lyžařským areálem Hochficht v Rakousku. O plánu "Propojení Klápa-Hraničník" se mluví už několik let. Stavbu, která by zasahovala do Národního parku Šumava, ale kritizují ekologové i část vědecké obce.
    "Pro nesouhlasné stanovisko byly rozhodující významné negativní vlivy na celistvost i předměty ochrany lokalit soustavy Natura 2000," řekla dnes na dotaz ČTK mluvčí resortu Petra Roubíčková. Stanovisko Jihočeského kraje, který chtěl lanovku postavit, ČTK shání.
    Posudek uvádí, že lanovka a s ní související pohyb lidí má negativní vliv na celistvost vyhlášené Ptačí oblasti Šumava a Evropsky významné lokality Šumava. Ohroženy by byly například smíšené lesy - bučiny, populace tetřeva hlušce i rysa ostrovida. Nejen jeho chrání také Rakousko, které se k výstavbě vyjádřilo rovněž negativně. Mírně by podle dokumentu lanovka působila například na čápa černého nebo datlíka tříprstého.
    Projekt lanové dráhy s dolním terminálem na Klápě a horním na Hraničníku počítá se čtyřmi různými podobami, dvě z nich obsahují pomocnou sjezdovku. Lanovka má měřit 2710 metrů a za hodinu přepravit až 2700 lidí. Odjezdová, evakuační a téměř tříkilometrová sjezdovka by zaujímala plochu 8,6 hektaru.
    Mezi vrcholy Smrčina a Hraničník se nachází jedna z nejzachovalejších oblastí na jihovýchodní Šumavě se vzácnými lesními ekosystémy. Ekologové se už dříve obávali, aby se i přes nesouhlasné stanovisko EIA kraj nesnažil stavbu protlačit jako veřejný zájem. Lanovku už totiž takto označil v zásadách územního rozvoje kraje.
0 komentářů
přidat komentář