Děkanem brněnské architektury asi bude Hrubý, podpořil jej senát

Vložil
ČTK
30.10.2014 20:15
Brno

Brno - Děkanem brněnské fakulty architektury se pravděpodobně stane Jan Hrubý. Dnes jej podpořil akademický senát v poměru deseti hlasů ku třem. Hrubého ještě musí jmenovat rektor Vysokého učení technického v Brně Petr Štěpánek. ČTK to dnes řekla mluvčí školy Jitka Vanýsková.

    Akademický senát před časem navrhl na děkana Rostislava Koryčánka, bývalého šéfa brněnského Domu umění. Proti Koryčánkovi se ale zvedla vlna odporu mezi některými pedagogy. Z boje o pozici děkana nakonec sám odstoupil, nyní působí v Moravské galerii.
    Následovala dnešní opakovaná volba, do které jako jediný kandidát vstupoval Hrubý, docent na fakultním ústavu teorie, jenž vyučuje zejména dějiny architektury.
    Koryčánka zvolil akademický senát už v květnu, ale některým profesorům a docentům vadilo to, že není architekt ani stavař, nemá doktorské vzdělání a že s fakultou nebyl spjatý. Studenti postup některých pedagogů považovali za zákulisní nátlak. Sepsali petici, zorganizovali protestní pochod, na fakultě tak celé léto panovala napjatá situace.
    Rektor Štěpánek s Koryčánkem opakovaně jednal, jeho jmenování však podmínil písemným zpracováním odpovědí na řadu otázek ohledně budoucího chodu fakulty. Koryčánek to považoval za nadbytečné a nakonec oznámil, že o jmenování již usilovat nebude.
0 komentářů
přidat komentář

Související články