Hlavní problém Berlína není podle primátora letiště, ale byty

Vložil
ČTK
28.10.2014 18:10
Německo

Berlín

Berlín - Prodlužování a prodražování stavby nového berlínského Letiště Willyho Brandta (BER) patří mezi hlavní problémy, které poznamenaly 13 let vlády berlínského primátora Klause Wowereita. Primátor, který v prosinci odejde z funkce, ale považuje za hlavní výzvu pro svého nástupce spíš řešení bytové situace v německé metropoli než dokončení leteckého terminálu. Wowereit to řekl v rozhovoru se zahraničními novináři v Berlíně.
    "Řekl bych, že moje celková bilance je pozitivní," uvedl berlínský primátor. "Samozřejmě se ale během dlouhého funkčního období, jako je to moje, nepodaří všechno, na co člověk sáhne," dodal.
    "Samozřejmě není žádné tajemství, že během mé více než třináctileté vlády došlo k opakovaným odkladům otevření letiště BER. Nebylo to nic jednoduchého a v posledních letech mě to velmi zaměstnávalo. A samozřejmě bych velmi rád řekl, že už je všechno hotovo, jenže tak snadné to bohužel není," řekl Wowereit.
    Letiště mělo být původně otevřeno v roce 2011, kvůli problémům s protipožárním zabezpečením a dalším stavebním nedostatkům byl však termín opakovaně odložen. Současně s oddalováním otevření letiště rostou i náklady na jeho stavbu. Původní rozpočet činil zhruba 2,5 miliardy eur (69,2 miliardy korun), ke konci letošního roku ale výdaje dosáhnou už 5,7 miliardy eur (157,7 miliardy korun).
    Wowereit, který jako berlínský primátor působí v dozorčí radě letiště, nechtěl říct, kdy by mohl být vzdušný přístav dokončen. "Vzhledem ke svým zkušenostem z minula nechci uvádět žádný pevný termín dokončení letiště, to by nebylo seriózní. Ale jsem si jist, že dozorčí rada dělá všechno pro to, aby se letiště otevřelo co nejdříve," řekl.
    Přestože je Wowereit kvůli problémům s novým letištěm, které má nahradit dosavadní berlínská letiště Tegel a Schönefeld, dlouhodobě kritizován, dokončení stavby nevidí jako hlavní úkol pro svého nástupce. "Bude muset řešit především problém s nedostatkem bytů," řekl o budoucím primátorovi. "Berlín je rostoucí město, stále přicházejí noví přistěhovalci, a to je dobře. Ale je kvůli tomu nedostatek bytů, ty volné jsou navíc příliš drahé," dodal.
    Město podle Wowereita sice má prostor pro další výstavbu, naráží ale na protesty obyvatel. Letos na jaře například Berlíňané v referendu prosadili zákaz stavby bytového a administrativního komplexu na okraji areálu zrušeného letiště Tempelhof.
    Wowereit koncem srpna oznámil, že k 11. prosinci odejde z funkce. Nyní novinářům řekl, že se necítí být z dlouhodobého vedení města unavený. Přesto ale vyloučil, že by se ucházel o nějaký jiný politický úřad.
0 komentářů
přidat komentář

Související články