Nové vedení Kutné Hory chce najít využití pro pivovar a cukrovar

Zdroj
Jan Kholl
Vložil
ČTK
25.10.2014 19:10
Kutná Hora

Kutná Hora - Nové vedení Kutné Hory chce najít využití pro opuštěné areály pivovaru a cukrovaru. Zároveň si uvědomuje, že nepůjde o nic jednoduchého, protože ani předchozí radnice si s tímto úkolem neporadily. Lídr uskupení Kutnohorská změna a pravděpodobný budoucí starosta Martin Starý ČTK řekl, že město by se mělo snažit přilákat investory, kteří by byli ochotni do chátrajících objektů vložit prostředky. K propagaci areálů chce využít všech dostupných kanálů, ať už jde o realitní kanceláře, známosti nebo veletrhy.
    "Není jiné cesty než budovy nabízet k prodeji a realizaci zajímavých investičních záměrů. Možné investory musíme oslovit a vytvořit pro ně zajímavé podmínky," míní předseda oblastní organizace ANO a budoucí radní Josef Kraus. Podle něj by na sebe břemeno budoucího investora a provozovatele rozhodně nemělo brát město.
    Zájemci o koupi by podle Krause vzhledem k neutěšenému stavu budov neměli být odrazováni příliš vysokou cenou. S tím souhlasí i Starý, který by se v případě někdejšího Tellerova cukrovaru možná nebál jít i pod cenu, protože do areálu je nutné investovat obrovské prostředky. "Je potřeba být trochu skromnější, protože kdo chce moc, nemá nic," podotkl.
    Také pravděpodobná budoucí místostarostka Zuzana Moravčíková (ČSSD) si uvědomuje, že oprava cukrovaru bude nákladná. Podotkla, že bude záležet na tom, zda město nebo někdo jiný najde pro objekt vhodné využití. "Napadá mě, že by zde mohl být hotel. Máme zájem rozvíjet sportovní areál Na Klimešce a pro turisty by mohlo být zajímavé navštívit nejen památky, ale rovněž se vyžít sportovně. Ale to je zatím jen sen. Je potřeba se nad tímto územím zamyslet komplexně," uvedla. Končící vedení chtělo cukrovar prodat belgické developerské firmě ILD, nakonec ale z obchodu sešlo.
    Pokud jde o areál pivovaru, který před několika lety opustila společnost Heineken, dokáže si budoucí místostarostka představit provoz malého pivovaru a část areálu ponechanou pro volnočasové aktivity. "Umístění pivovaru je nedaleko sídliště a je zde potenciál, že by tento areál mohl být hojně navštěvován. Co se týká cukrovaru, je to složitější," dodala.
    Přilákat lidi do pivovaru by chtěl i Starý, který by byl rád, kdyby tento areál "žil". Mohl by sloužit jako multifunkční středisko pro pořádání kulturních, sportovních, zábavních či relaxačních akcí. "Nápadů je hodně, jde ale vždy o finance," podotkl Starý. Za nejlepší by považoval, kdyby se v areálu podařilo obnovit výrobu piva, ale uvědomuje si, že to by znamenalo nemalou investici.
    Heineken v Kutné Hoře ukončil výrobu, protože se mu pivo Dačický vařit v pivovaru nevyplatilo, a přesunul ji do Velkého Března. Radnice od té doby pro areál hledá využití. Zatím se v něm konaly různé kulturní akce, například oblíbený festival alternativní hudby Creepy Teepee. To ale už dál nebude možné, protože to stavební úřad zakázal. Hluk při hudebních vystoupeních podle hygieniků překračoval povolené limity.
    Komunální volby v Kutné Hoře sice vyhrálo uskupení Šance pro Kutnou Horu dosavadního starosty Iva Šance, koalici ale sestavila druhá Kutnohorská změna s ANO a ČSSD. Do zastupitelstva se ještě dostaly KSČM, Alternativa pro Kutnou Horu a KDU-ČSL.
0 komentářů
přidat komentář