Cenu za přínos vědě a stavebnictví dostala Alena Kohoutková

Vložil
ČTK
22.10.2014 18:15
Praha

prof. Ing. Alena Kohoutková, CSc.
Praha - Za celoživotní přínos v oblasti stavebního inženýrství a architektury dnes dostala Cenu Milady Paulové profesorka Alena Kohoutková, děkanka Fakulty stavební Českého vysokého učení technického. S oceněním, které se uděluje vynikajícím českým vědkyním, si "odnesla" i stopadesátitisícovou odměnu. Cenu převzala dnes v rámci konference o genderu a vědě v budově Akademie věd ČR.
    "Je to velká pocta, že se letošní cena dostává do mých rukou. Já jsem v tomto směru, kdy jsem viděla nominované kolegyně, si řekla, že jsem v dobré společnosti," řekla dnes na konferenci Kohoutková. Dodala také, že stavební obor má svá specifika, je založen na výzkumu i osobitém autorství.
    Na cenu byly nominovány profesorky Hana Urbášková z Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně a Pavla Rovnaníková z brněnské stavební fakulty. K dalším nominovaným patří Darja Kubečková z Fakulty stavební Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava, první děkanka stavební fakulty v českých zemích, a Milena Císlerová z Fakulty stavební ČVUT, první profesorka této školy.
    Oceněná Kohoutková se mimo jiné věnuje výpočtové analýze a modelování kompozitních prvků a konstrukcí, modelům pro mezní stavy použitelnosti, recyklaci betonu a estetice návrhu betonových konstrukcí. Její výsledky práce dosahují světového významu.
    Cena Milady Paulové se uděluje od roku 2009. Nazývá se po ženě, která jako první v roce 1925 získala právo přednášet na české univerzitě.
0 komentářů
přidat komentář