Stavbou Libereckého kraje je nový Městský úřad v Semilech

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
27.06.2006 23:05
Liberec

Liberec - Přestavba továrního objektu bývalé Visty v Semilech pro potřeby tamního městského úřadu letos zvítězila v soutěži Stavba roku Libereckého kraje. Autory přestavby bývalého mlýna a později textilní továrny na moderní úřad jsou architekti Filip Horatschke a Jan Duda. Jako nejlepší stavební řešení ocenila odborná porota rekonstrukci železničního mostu v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Liberecká Tipsport aréna získala cenu hejtmana Petra Skokana pro svůj nadregionální charakter.
    "Jsem rád, že přestavba semilské radnice získala ocenění, byla totiž i mým favoritem," řekl bezprostředně po vyhlášení výsledků ČTK hejtmanův náměstek Karel Dolejší, který byl rovněž členem poroty. Přiznal, že mu některé realizace z dílny obou vítězných architektů někdy připadají poněkud excentrické. "Tentokrát se ale naprosto trefili do mého vkusu," uvedl. Semily dokončily přestavbu loni, v historické budově vznikl moderní úřad, který oceňují i odborníci.
    Ostatně ve znamení přestaveb a rekonstrukcí byl celý letošní ročník soutěže, která se uskutečnila teprve podruhé. Přihlášeno bylo celkem 12 staveb. Tou největší byla liberecká Tipsport aréna, naopak nejmenším adeptem byla dřevěná lávka přes Nisu, jejímž autorem je rovněž Filip Horatschke. Čestné uznání získala také rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, jež se stala jednou z dominant města.
    První ročník, který se uskutečnil před rokem, hodnotil stavby z období pěti let. Vítězem se stala přestavba menzy Technické univerzity v Liberci, za originální řešení byla oceněna lávka Rádlo. Do druhého ročníku už se ale mohly hlásit jen stavby zkolaudované od 1. ledna 2004 do 30. června loňského roku. Cílem soutěže nebylo podle Dolejšího jen porovnat práci stavebních firem a projektantů v kraji, ale také ji představit investorům.
0 komentářů
přidat komentář

Související články