Praha 6 vybrala nájemce Pelléovy vily, bude v ní galerie

Vložil
ČTK
27.09.2014 15:50
Praha

Praha - Praha 6 po několika měsících vybrala nového nájemce Pelléovy vily v Bubenči. Bude jím spolek Porte, který bude provozovat galerii, kulturní centrum a kavárnu. Nájemné bude symbolické, řekl na dotaz ČTK mluvčí radnice Adam Halmoši. První vernisáž budou moci lidé v historické budově vidět 9. října. Předchozí provozovatel, Galerie Anderle, skončil po deseti letech kvůli nízké návštěvnosti.
    Záměr vilu pronajmout oznámila radnice v únoru. Podmínkou soutěže bylo, aby v ní zůstal zachován kulturní a společenský program. Přihlásilo se 14 uchazečů, vítěze vybrala komise v tříkolovém řízení. "Protože je sdružení neziskovou organizací, platí symbolické nájemné a zároveň má za povinnost se kompletně, celoročně na své náklady starat o provoz a fungování vily," uvedl Hamoši. Na rozdíl od předchozího provozovatele podle něj nebude mít nárok na žádné dotace.
    Ve vile budou od října k vidění výstavy, divadelní představení, lidé budou moci navštívit koncerty, aukce umění, ale i přednášky nebo jazykové kurzy. V suterénu bude fungovat klub pro seniory. Páry si mohou vilu vybrat jako místo pro svatební obřad.
    Radnice nevyslyšela iniciativu místních obyvatel, kteří žádali, aby se do vily vrátila mateřská školka. Školka byla zrušena rozhodnutím zastupitelstva už v roce 2001. Následná oprava památky stála 32 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář