Sochař Theimer vytvoří pro Olomouc další dílo, pítko na náměstí

Vložil
ČTK
27.09.2014 15:40
Olomouc

Olomouc - Světoznámý sochař, olomoucký rodák Ivan Theimer vytvoří pro Olomouc další dílo. Po Ariónově kašně ozdobí centrum jeho pítko s vyobrazením olomouckých kašen. Stát by mělo na rekonstruovaném Dolním náměstí. Sochař se na tom domluvil na konci týdne s vedením radnice při návštěvě Olomouce, kde otevřel svou výstavu Via Lucis. ČTK o tom dnes informovali zástupci města.
    "V úplně původním projektu rekonstrukce Dolního náměstí tento prvek byl, postupně se ale projekt seškrtával a pítko z něj zmizelo," uvedl autor projektu přestavby Dolního náměstí Pavel Pospíšil.
    Pítko bude mít zřejmě pískovcový základ. Bude v něm použit bronz a stejný mramor jako v Ariónově kašně. V horní části hodlá autor symbolicky zachytit soubor všech olomouckých kašen a fontán. Podle zástupců města by druhé Theimerem vytvořené pítko mohlo vzniknout přímo u Ariónovy kašny na Horním náměstí.
    Ivan Theimer, ktreý od roku 1968 pobývá v cizině, otevřel ve čtvrtek v Arcidiecézním muzeu v Olomouci svou výstavu Via Lucis, která zahrnuje na 150 exponátů. Ze svých ateliérů si umělec dovezl akvarely, scénické návrhy, ale i rozměrné plastiky, které do prostor muzea instaloval jeřáb. Výstava je pořádána při příležitosti autorových sedmdesátin.
    Themier v centru Olomouce vytvořil sedmou kašnu v pořadí s názvem Ariónova. Moderní dílo jednoho z nejvýznamnějších českých sochařů zpodobňuje antickou pověst o řeckém básníkovi Ariónovi. Horní náměstí v Olomouci zdobí tato kašna od roku 2002. Cena fontány se vyšplhala na téměř 20 miliónů korun.
    Theimer žije ve Francii, kde stejně jako v Toskánsku tvoří díla, která se stala stěžejními akvizicemi mnoha světových uměleckých institucí. Je autorem i řady veřejných realizací na prestižních místech Evropy. Například v Paříži vytvořil k 200. výročí Velké francouzské revoluce monument oslavující Deklaraci práv člověka a občana na Martových polích, a v Hamburku sochu Heinricha Heina.
0 komentářů
přidat komentář