Aš otevřela obnovené Goethovo náměstí, oslavily to stovky lidí

Vložil
ČTK
27.09.2014 15:00
Aš (Chebsko) - Goethovo náměstí v Aši je po šesti letech opět více náměstím než dopravní křižovatkou. Město jeho obnova stála zhruba 15,5 milionu korun, většinu získalo z dotace z Regionálního operačního programu Severozápad. ČTK to včera řekl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. Oslavy znovuotevření náměstí si nenechaly ujít stovky místních obyvatel. Náměstí, které bylo v minulosti centrem města, tak má znovu šanci stát se jeho významnou částí.
    Od rekonstrukce v roce 2008, kdy se měnilo dopravní uspořádání silnice, se náměstí změnilo spíše v křižovatku. Do skladu technických služeb byla také uložena socha německého básníka, po němž nese náměstí jméno. Goethe se na kašnu na náměstí vrátil už v srpnu, nyní byly dokončeny úpravy i zbytku prostranství.
    "Proběhlo už převzetí stavby. Naprostá většina prací je hotova, vysazeny byly i některé keře. V říjnu se pak ještě dosadí několik stromů," doplnil Vrbata.
    Náklady na rekonstrukci náměstí pod starou radnicí zvýšily nové rozvody inženýrských sítí, které se pod prostranstvím budovaly. Mají být k dispozici i pro případnou budoucí zástavbu. Náměstí bylo totiž v minulostí obstavené domy, většina z nich ale zmizela.
    Podle starosty Aše Dalibora Blažka je to možnost pro případné investory postavit zde nové budovy, například bytové domy třeba s kavárnou, které by náměstí znovu obklopily a oživily.
    Náměstí dostalo nové dláždění a lavičky, dominantou je vodní kašna, na níž stojí původní Goethova socha. V útrobách kašny je od srpna ukrytá časová schránka s připomínkami současné doby pro budoucí generace. Dali ji tam zástupci města místo té, která se v původní kašně našla při rekonstrukci náměstí v roce 2008. Původní schránka byla z roku 1932.
0 komentářů
přidat komentář

Související články