Royal Gold Medal 2015 získali O'Donnell + Tuomey

Zdroj
RIBA
Vložil
Petr Šmídek
27.09.2014 10:15
Sheila O'Donnell
John Tuomey
O'Donnell + Tuomey Architects

Královská asociace britských architektů (RIBA) ve středu 24. září 2014 oznámila, že držiteli Královské zlaté medaile pro rok 2015 se stali irští architekti Sheila O'Donnell a John Tuomey, kteří již 26 let vedou v Dublinu společnou kancelář. Laureáti Zlaté medaile RIBA jsou schvalování britskou královnou a jde o jedno z nejvyšších uznání, jakého může architekt ve své kariéře dosáhnout.
O'Donnell + Tuomey v reakci na udělení „nečekané pocty“ poznamenali, že „věří v sociální hodnoty a poetický účel architektury“ a „udělení Zlaté medaile je ještě více povzbudí v pokračování tohoto výsadního a komplikovaného povolání.“
Dublinskou kancelář O'Donnell + Tuomey vznikla v roce 1988 poté, co se Sheila O'Donnell a John Tuomey seznámili v londýnském ateliéru Jamese Stirlinga. Počátkem 90. let byli zakládajícími členy skupiny Group 91 Architects stojící za urbanistickým plánem přestavby dublinské historické části Temple Bar na kulturní čtvrť umělců a řemeslníků. Jejich realizace získaly řadu irských i britských ocení a v roce 2010 byli Sheila O´Donnell a John Tuomey zvoleni Čestnými mezinárodními konzultanty Amerického institutu architektů AIA.
Zlatá medaile udělovaná již od roku 1848 bude oběma architektům předána na slavnostním ceremoniálu 3. února 2015 v londýnském sídle RIBA.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články