Ostravský lid vybral v anketě své favority pro Karolinu

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
26.06.2006 14:55
Ostrava

Ostrava - Obyvatelé Ostravy si myslí, že nejlépe by na území bývalé koksovny Karolina vypadal bulvár, který svou šířkou přibližně odpovídá Václavskému náměstí a obsahuje vodní prvky a umělecká díla. V anketě, kterou uspořádalo město, získal právě tento návrh společností Orco Property Group a TriGránit Czech největší přízeň veřejnosti. Obdržel celkem 1629 hlasů, řekla dnes ČTK Marie Václavková z ostravského magistrátu. O vítězi soutěže mají zastupitelé rozhodnout ve středu.

    Druhé místo těsným rozdílem hlasů (1600) získal projekt společnosti Sekyra Group, jehož výraznou dominantou je výšková budova se zhruba 30 patry, která by měla být stylizována do podoby těžní věže. Na dalších místech skončily společnosti Multi Development (1163 hlasů), ECE Projektmanagement Praha a Passerinvest Group (761) a ING Real Estate Development (290).
    Zastupitelé zatím příliš nechtějí své středeční rozhodování komentovat. Soutěž od počátku provází řada nejasností a kritika. Podle občanského sdružení Za starou Ostravu jsou soutěžní podmínky nejasné a není zcela zřejmé, jaká hodnotící kritéria budou pro zastupitele podstatná. Sdružení dnes v centru Ostravy rozdávalo balonky s nápisem "KAROLINA 2007 - nová regulérní soutěž" a část jich přivázalo i k plotu kolem Karoliny. "Soutěže se neúčastnil žádný významný architekt a kvalita soutěžních návrhů tomu nasvědčuje," řekla jednatelka občanského sdružení Olga Slámová. Dodala, že v každém návrhu lze najít použitelné prvky, ne však fungující celek.
    Proti soutěži se postavila také Česká komora architektů, která ji označila za neregulérní architektonickou soutěž. Město samo tvrdí, že jde o soutěž developerskou a nikoliv architektonickou. Přesto si ale nechalo vypracovat posudky tří nezávislých architektů, kteří však rovněž ve svém hodnocení nebyli jednotní. Zatímco u dvou zvítězil projekt společnosti Multi Development, další umístil na první místo projekt společností ECE Projektmanagement Praha a Passerinvest Group.
    Zastupitelé se shodují na tom, že by měl vítěz získat většinovou podporu zastupitelů. "Určitě by bylo dobré, kdyby převládl nějaký většinový názor. Velice nešťastné by bylo, kdyby nějaký návrh převládl třeba o jeden hlas," míní náměstek primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).
    Například zastupitel Josef Babka (KSČM) se domnívá, že pokud nenastane většinová shoda, bylo by možná lepší soutěž zrušit a vyhlásit novou. Tuto variantu zcela nevyloučil ani Lukáš Ženatý (ODS), který se však domnívá, že by to nyní bylo nejméně vhodné. Ženatý tvrdí, že se s předsedy politických klubů dohodli na tom, že jednotlivé strany nebudou tlačit své členy k tomu, aby rozhodovali jednotně jako strana, ale sami za sebe. Náměstek primátora Petr Kajnar (ČSSD) věří, že se zastupitelům podaří najít většinovou shodu.
    Pětice developerů by do území Karoliny chtěla v průměru investovat přibližně 12 miliard korun. Karolina je v Česku druhou největší nezastavěnou plochou v centru města. Celé území má rozlohu zhruba 36 hektarů, nezastavěná plocha tvoří přibližně 30 hektarů.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
O Karolině....
Martin Rosa
26.06.06 06:14
KURUPCE ÜBER ALLES
de ardoise
27.06.06 09:08
Cituji...
Martin Rosa
27.06.06 10:12
zobrazit všechny komentáře