Větrané fasády Cembrit - v souznění s tradicí i s přírodou

Příklady netradičního využití vláknocementové střešní krytiny jako finální vrstvy větrané fasády.

Vložil
Tisková zpráva
25.09.2014 07:55
Cembrit a.s.

Jedním ze základních východisek architektonického návrhu by mělo být samotné místo stavby. Čím je genius loci místa silnější, tím větší respekt by k němu architekt měl mít při své práci.
Obzvlášť působivá může být tradice místa nebo přírodní prostředí.

V souznění s přírodou


Vliv přírody může mít nejrůznější podoby. Ať se již jedná o teplotu, vítr, vlhkost nebo rostliny. Náročné klimatické podmínky najdeme jak v horských oblastech České republiky, tak  na pobřeží Faerských ostrovů. Právě zde stojí první příklad netradičního využití vláknocementové střešní krytiny pro fasádu budovy. K tomuto řešení vedlo několik zásadních důvodů. Oblast v okolí Thorshavenu je charakteristická blízkostí Golfského proudu, což do oblasti přináší  poměrně chladné počasí. Navíc je známá, jako jedno z míst s největší oblačností na světě. Díky tomu se v této lokalitě vyskytují i velice časté a silné deště.
To vše klade vysoké nároky na stavební materiál, který se zde využívá. Běžnými stavebními materiály v tomto subpolárním oceánském klimatu jsou dřevo, ocel a plast. Kombinace dřeva a vláknocementových šablon je poměrně netradiční volbou, která se ale v drsném prostředí výborně osvědčila.
Využití střešních šablon na fasádě domu, ve stejném principu pokládky, ve kterém je montována střešní krytina, v daném prostředí dobře reflektuje náročné klimatické podmínky.


Perfektně hladký vzhled fasády vytváří skvělý kontrast k hrubé struktuře dřeva využitého na hlavní části budovy.
Použitý materiál: Cembrit - Anglický obdélník

Respekt k tradici

Dalším faktorem, který genius loci místa ovlivňuje je tradice. Nemusí se vždy jednat o předpis stavebního úřadu, který si vynucuje využití šikmé střechy nebo její tradiční červené barvy, ale může se jednat i o přirozený respekt k místu a okolní zástavbě. I v takovém případě ale může architekt navrhnout moderní dům, který se do dané lokality přirozeně začlení.

Dobrým příkladem je rodinný dům v Ládví (Prodesi).
Červený plášť z vláknocementové krytiny pokrývá jak střechu, tak fasádu domu. V kombinaci se dřevem využitým na terase a okolo oken vytváří příjemně teplý dojem.
 
"Nejprve jsme se  trochu báli krytiny Cembrit, kterou nám náš architekt doporučil. Nebyli jsme si jistí použitím červených šablon Rhombus na fasádě, obávali jsme se, že budou příliš výrazné a dávali jsme přednost přírodnímu dřevu a omítce. Jsme ale velice spokojení, červená barva se krásně doplňuje se zelení naší zahrady a šablony Rhombus jsou zcela bezúdržbové. Zatímco místa, kde máme omítku nebo dřevo už utrpěla od povětrnostních vlivů, krytinu Cembrit stačí opláchnout vodou a je zase jako nová." Říkají majitelé dřevostavby.

Použitý materiál: Cembrit Rhombus - červená

Vláknocementové střešní krytiny Cembrit se díky svému přirozenému vzhledu skvěle kombinují se všemi přírodními materiály. Jsou vyráběné výhradně z přírodních surovin.
0 komentářů
přidat komentář

Související články