Plzeň opravila další z prvorepublikových Loosových interiérů

Vložil
ČTK
23.09.2014 21:10
Plzeň

Plzeň - Plzeň opravila další z ceněných prvorepublikových interiérů městských bytů od světoznámého architekta Adolfa Loose. Bývalý byt Viléma Krause v Bendově ulici 10 z let 1930 až 1931 se bude využívat například pro pořádání komorních a společenských akcí, bude i součástí prohlídkové trasy po Loosových interiérech, kterou město připravuje. O postupnou revitalizaci cenných interiérů se Plzeň snaží několik let, v dubnu se například představil interiér v objektu Klatovská 12.
    Loos byl architektonický génius, člověk se světovým renomé, řekl dnes ČTK primátor Martin Baxa (ODS). "My jsme měli to štěstí, že v našem městě několik desetiletí realizoval řadu bytů. Hodně bytů zaniklo, ale některé se dochovaly. Jeden z těch opravdových pokladů, byt v Bendově ulici 10, se právě otvírá," uvedl. Veřejnost bude moci byt poprvé navštívit 28. října při celoměstských oslavách vzniku republiky. Náklady na rekonstrukci bytu byly 7,2 milionu korun, dalších 800.000 Kč dalo město na úpravu části společných prostor domu.
    Byt patří k nejatraktivnějším Loosovým realizacím - upoutá vzácnými mramorovými obklady, protilehlými zrcadlovými stěnami a komfortně řešeným vestavěným nábytkem. Je také typickou ukázkou Loosova rukopisu, který klade maximální důraz na promyšlenou vnitřní dispozici a odmítání umělé zdobnosti a dekorativismus, řekl Karel Zoch z odboru památkové péče magistrátu. Umělé ozdoby ale Loos nahrazoval atraktivními přírodními materiály, jako je mramor a dřevo.
    "Když jsme začali renovovat, tak jsme byli uchváceni už v té podobě, kdy byl byt zdevastovaný. Při opravě jsme našli věci, které nás překvapily, které se třeba v jiných Loosových realizacích neobjevují," řekl Zoch. V bytě se našla například výrazně zelená okna, která jinde v Loosových bytech nejsou. Našly se také fragmenty historických tapet, podle nichž bylo možné interiér zrekonstruovat. Velkým překvapením bylo i důmyslné ukrytí trezoru v dřevěném obložení. I když od něj měli památkáři klíče, několik let ho nemohli najít.
    Majiteli bytu Vilému Krausovi se podařilo na poslední chvíli roku 1939 utéct před nacisty do Anglie, jeho žena i děti však zahynuly ve vyhlazovacích táborech. Dům zabavili Němci, po válce byl Krausovi vrácen, později mu ho ale komunisté opět zabrali. Od státu jej Plzeň získala v roce 1994.
    Loos v Plzni získal první zakázku v roce 1907 a s různě dlouhými přestávkami tam působil až do své smrti v roce 1933. Ve městě realizoval přestavbu Brummelova domu v Husově ulici a dalších 13 bytových interiérů. I když se všechny nedochovaly, podle odborníků je to nesmírně cenný soubor i v kontextu evropské architektury 20. století.
0 komentářů
přidat komentář