Brno odkoupilo čtyři kusy původního nábytku vily Tugendhat

Vložil
ČTK
23.09.2014 20:25
Brno

Brno - Do vily Tugendhat v Brně se vrátí čtyři kusy původního nábytku. Muzeum města Brna je za zhruba 7,5 milionu korun koupilo od nejmladší dcery původních majitelů Daniely Hammer-Tugendhatové. Příborník, lavici, stolek a křeslo město zrestauruje a umístí je do vily, kterou v roce 2012 opravilo a otevřelo veřejnosti. Nábytek prohlášený za movitou kulturní památku byl dlouhá léta uložený v Muzeu města Brna, řekl ČTK mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

    "Originály kusy nábytku byly součástí původního zařízení funkcionalistické vily, kterou navrhl jako komplexní umělecké architekt Ludwig Mies van der Rohe," vysvětlil Žára. Podle něj se interiérové a nábytkové kreace Ludwiga Miese van der Rohe a Lilly Reichové z období mezi válkami řadí k ikonám světového designu 20. století.
    S nabídkou na odprodej se Hammer-Tugendhatová na město obrátila už v roce 2011. "Jsem ráda, že ve vile nejsou napodobeniny, ale originály," sdělila Hammer-Tugendhatová, jejíž rodina nejprve přenechala vilu ve vlastnictví Brna a nyní svolila k prodeji čtyř kusů nábytku. Časem k nim přibude ještě stolička, kterou zaplatil anonymní dárce.
    Originály ocenil i primátor Brna Roman Onderka (ČSSD). "Originál je vždy výjimečná záležitost, která představuje kus historie. Jsem přesvědčený o tom, že pozitivní historie by se měla vracet, a pokud existuje možnost, měli bychom toho využít. Přesně to se stalo u vily Tugendhat a jsem tomu rád," řekl ČTK Onderka.
    Muzeum města Brna podalo na Ministerstvo kultury ČR žádost o poskytnutí peněz na koupi, ministerstvo ji projednává. Finanční pomoc ve výši 20.000 eur přislíbilo i partnerské město Vídeň. Podle starosty Vídně Michaela Häupla má vila zapsaná na seznamu UNESCO mimořádný význam.
    Vila Tugendhat je ojedinělým funkcionalistickým dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který vypracoval návrh stavby pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovi. Vila se v roce 2001 dostala na seznam světového dědictví UNESCO. Brno ji zrekonstruovalo a v roce 2012 otevřelo pro veřejnost.
0 komentářů
přidat komentář

Související články