Památkový ústav v nové ceně odměnil vlastníky památek

Vložil
ČTK
23.09.2014 20:00
Praha/Nebílovy (Plzeňsko) - Čtyři vzorové počiny v památkové péči dnes ocenil Národní památkový ústav (NPÚ) a jejich aktérům, zejména vlastníkům památek, udělil novou cenu Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost). Cenu dostala obnova kostela svaté Kateřiny v Křižovatce na Chebsku, objev systému výpustí rybníku Jordán v Táboře, sdružení Omnium za popularizaci barokních kostelů na Broumovsku a zachování inventáře v Čapkově vile v Praze. In memoriam byla udělena cena významnému českému archeologovi Tomáši Durdíkovi.
    Ceny se předávaly na zámku v Nebílovech. Ředitelka NPÚ Naďa Goryczková se totiž rozhodla z 26 nominovaných udělit ještě dvě zvláštní ocenění a jedno z nich míří právě na Nebílovy. Oceňuje ojedinělou záchranu maleb Antonína Tuvory na stropě a stěnách tanečního sálu, o kterou se zasloužila zejména restaurátorka Karine Artouniová. Druhá zvláštní cena patří Vladimíru Moškořovi za obnovu zámku v Červené Řečici.
    "Finanční prostředky na obnovu sálu se hledaly 43 let. Je to šílená doba, ale našly se - těch 650 dílů nástropní malby, která byla v roce 1968 sejmuta, se podařilo rehabilitovat, rekonstruovat, restaurovat. A posléze transferovat na strop na falešnou dřevěnou klenbu," řekl kastelán nebílovského zámku Milan Fiala. Na stropě a stěnách je 450 m² obnovené bohaté malby. Opravený taneční sál se stal lákadlem pro turisty a zámek i díky němu zvýšil návštěvnost. Loni tam přišlo kolem 5000 návštěvníků, letos je jich dvojnásobek, doplnil Fiala.
    Nová cena je určena vlastníkům památek i dalším, kdo se angažují v péči o kulturní dědictví. Soutěží se v kategoriích obnova památky, objev či nález roku, výstava nebo publikace a záchrana kulturní památky. "Cílem je upozornit na náročnou péči o kulturní dědictví a vyzdvihnout práci těch, kdo se na uchování památek podílí," řekla Goryczková novinářům. Dodala, že NPÚ chce pomáhat vlastníkům památek a přispívat k povědomí, že starat se o kulturní dědictví má smysl. Vyzdvihla zejména úsilí neziskových sdružení, která se mnohdy podílejí na záchraně a obnově památek.
    Počiny nominovala regionální pracoviště NPÚ. V kategorii obnovy památky dostala cenu obec Křižovatka za záchranu kostela svaté Kateřiny s raně gotickými základy. Kostel získala od církve v roce 2009, obyvatelé se pro to rozhodli v referendu. "Byl v tak žalostném stavu, že hrozila jeho zkáza. I pro nás to byl dar nedar. Hlavní loď byla propadlá, koukalo se do nebe, strop nebyl, věž se odkláněla od lodi," řekl ČTK starosta Jan Strachota. Vesnička s 250 obyvateli a dvoumilionovým ročním rozpočtem musela v dotacích sehnat postupně deset milionů korun na opravu, z toho téměř dva miliony dala ze svého. Památka se ale zachránila a dál žije - konají se tam koncerty, kulturní akce, svatby. Kostel se může využívat jako místo posledního rozloučení. "Nově chceme založit asi dvacetičlenný mužský pěvecký sbor a bude to naše zkušebna," plánuje starosta.
    V kategorii objev roku dostal cenu nález historických výpustí v hrázi rybníka Jordán v Táboře, které byly odkryté při záchranném archeologickém výzkumu. Nejstarší části dřevěných konstrukcí se datují do konce 15. století. Objev je zajímavý mimo jiné tím, že nešlo primárně o rybník pro chov ryb, ale o zásobník užitkové vody pro středověké město. "Udělení ceny upozorňuje na to, že technická zařízení jsou důležitou, ale často opomíjenou součástí kulturního dědictví," řekl náměstek NPÚ pro památkovou péči Martin Tomášek.
    Cenu dostalo i sdružení Omnium za své aktivity ve prospěch záchrany souboru barokních kostelů na Broumovsku z dílny Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferů a radnice Prahy 10, která podle NPÚ zachránila část dvojvily bratří Čapků tím, že ji koupila, a umožnila tak zachovat pohromadě zejména její cenný inventář.
0 komentářů
přidat komentář

Související články