Noc vědců na fakultě architektury ČVUT

Vložil
Tisková zpráva
23.09.2014 14:50
České vysoké učení technické v Praze se letos poprvé zapojuje do Noci vědců. Jde o projekt Evropské komise, jehož posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu dvou stovek festivalů vědy po celé Evropě. V loňském roce Noc vědců v ČR navštívilo 31 tisíc lidí, letos je, vzhledem k výrazně vyššímu počtu organizátorů, očekáváno návštěvníků ještě více.

Své brány otevře šest fakult ČVUT: Fakulta stavební, Fakulta architektury, Fakulta informačních technologií, Fakulta elektrotechnická, Fakulta strojní a Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Otevřeny budou pro veřejnost od 17.00 do 23.00 hodin.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT představí unikátní pokusné zařízení pro zvládnutí řízené termojaderné fúze – tokamak GOLEM. Během exkurze se dozvíte, co to termojaderná fúze je, jaké jsou její výhody jako zdroje energie pro lidstvo a jaké existují možné i nemožné cesty ke zvládnutí termojaderné fúze. A samozřejmě uvidíte, jak takový tokamak funguje.

Fakulta stavební ČVUT nabídne průřez tradičními i netradičními stavařskými obory. Můžete vidět například laserový skener, geotechnickou laboratoř, model slalomového kanálu pro OH Rio 2016 a těšit se můžete také na ukázku toho, k čemu všemu se dá použít vzducholoď.

Fakulta architektury ČVUT nabídne několik okruhů, ve kterých se můžete seznámit s tím, jak se mapují staré stavby, naučí vás skicovat pomocí chytrého telefonu či tabletu, budete se moci seznámit s veleúspěšným studentským projektem AirHouse a v neposlední řadě je pamatováno i na děti, které se hravou formou přesvědčí o tom, že architektura se týká každého z nás.

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT budete moci mimo jiné navštívit laboratoř vysokých napětí, vyzkoušet si letecký simulátor, zahrát si na banánové piáno, prohlédnout si Wilsonovu mlžnou komoru, podívat se na nepřeberné množství aplikací na pomezí kybernetiky, elektrotechniky a medicíny, které usnadňují život pacientům s dříve těžko léčitelnými chorobami.

Fakulta informačních technologií ČVUT představí nejnovější verzi 3D tiskárny, která zreprodukuje sama sebe, naučí vás, jak se bránit zneužití čipových karet, ukáže obří "televizor" s největší úhlopříčkou složený z více obrazovek a otevře vám hardwarové laboratoře, ve kterých si studenti prakticky zkouší své teoretické znalosti.

Fakulta strojní ČVUT vás pozve na industriální procházku po halových laboratořích. Na návštěvníky se těší zástupci všech 18 ústavů, z nich lze namátkou vybrat Ústav strojírenské technologie, kde budete moci shlédnout ukázky ručního a volného kování, výrobu formy z pískové směsi a odlití jednoduchého hliníkového odlitku. Fakulta vám představí dvoumístný kompozitový ultralehký letoun UL-39, nebo jednomístný ultralehký letoun Skyleader 100.
0 komentářů
přidat komentář