Nová univerzitní knihovna v Plzni rozšířila počet studoven i knih

Vložil
ČTK
22.09.2014 21:45
Plzeň

Autor: AIP Plzeň
Plzeň - Nové třípodlažní prosklené křídlo knihovny s relaxační zónou pro studenty, kavárnou a archivem otevřela dnes ve svém univerzitním areálu v Plzni - Borech Západočeská univerzita (ZČU). Studenti a zaměstnanci v ní mohou využívat individuální a skupinové studovny, rozšířený volný výběr knih a informační centrum, řekla ČTK mluvčí ZČU Kamila Kolářová.
    Samostatné křídlo knihovny s výrazným sloupovím a prosklenou stěnou je součástí projektu na rozšíření informační podpory. Stavba knihovny přišla na 69 milionů korun. Celý projekt, který kromě knihovny zahrnoval také informační technologie a archiv, stál 206 milionů korun, z toho 185 milionů pokryla dotace EU z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.
    "Vybudovali jsme moderní knihovnu s vysoce kvalitním a zároveň příjemným zázemím. Naši studenti a zaměstnanci tak mají k dispozici výborné podmínky pro studium a mezioborovou spolupráci, k níž zvou například speciálně upravené studovny. Nová budova nabízí prostor pro kreativitu i odpočinek," uvedla rektorka ZČU Ilona Mauritzová.
    Zajímavostí nové knihovny jsou podle Kolářové zejména studovny. V pěti skupinových studovnách s moderní audiovizuální a výpočetní technikou je 53 míst. Studenti mohou pracovat v týmech a na místě hned prezentovat ostatním svoje výsledky. Devět individuálních studijních boxů je určeno těm, kteří preferují samostatný způsob studia. Přístavba má plochu 2800 metrů čtverečních. "V rozšířeném volném výběru se zvýšil počet studijních míst na 238 a celkový knihovní fond knihovny Bory díky větším prostorám narostl na téměř 180.000 knih," uvedla mluvčí.
    Vybavení knihovny obohatil také samoobslužný systém, který umožňuje bezobslužnou výpůjčku knih, bibliobox, díky němuž mohou čtenáři vracet knihy i v době uzavření knihovny, a systém umožňující prohledávat více informačních zdrojů knihovny z jednoho rozhraní.
    Knihovníci pamatovali i na relaxační zónu ve vstupní hale, k dispozici je kavárna a informační centrum. "Radu a pomoc v něm najdou například zahraniční studenti nebo studenti se specifickými vzdělávacími potřebami," dodala Kolářová.
    Univerzitní knihovnu mohou využívat všichni studenti i pedagogové všech fakult. Loni, když byl kvůli výstavbě nového křídla v knihovně omezený provoz, evidovala knihovna na Borech bezmála 12.000 návštěv, k letošnímu září je to téměř 10.000 návštěv. Kromě centrální borské části má ZČU ještě pedagogickou, filozofickou a právnickou knihovnu, knihovnu zdravotnických studií a ekonomickou knihovnu v Chebu.
0 komentářů
přidat komentář