Plzeňané mohou zhlédnout návrhy architektů pro náměstí E. Škody

Vložil
ČTK
22.09.2014 21:00
Plzeň

Plzeň - Šest návrhů, jak si architekti představují možnou budoucí podobu plzeňského náměstí Emila Škody, si mohou ode dneška lidé prohlédnout na výstavě ve vestibulu centrálního autobusového nádraží. Na možnou podobu obdélníkového prostoru mezi Husovou a Tylovou ulicí, v těsné blízkosti autobusového nádraží a někdejšího generálního ředitelství Škody, vypsal magistrát soutěž. Vítězné návrhy oceněné porotou doporučovaly většinou náměstí zastavět, řekla ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká.
    "Široké spektrum názorů se projevilo nejen v pojetí jednotlivých soutěžních návrhů, ale také v diskusi poroty. Převážil názor na intenzivnější dostavbu území, proto v oceněných návrzích není náměstí dominantním prvkem," uvedl předseda poroty Jaroslav Wertig.
    Náměstí Emila Škody a jeho okolí bylo historicky chápáno jako součást města určená k intenzivnímu zastavění. Je to patrné z historických map a plánů. Současná podoba nevznikla na základě plánu. "Je stále důsledkem válečného bombardování včetně narušených bloků, které jej vymezují," uvedla Vostracká. Cílem soutěže proto bylo najít co nejvyváženější řešení, doplnění zástavby a řešení dlouhodobě zanedbaného veřejného prostoru. Část prostranství se nyní využívá pro parkování, zbytek tvoří plochy zeleně bez parkových úprav a funkčního mobiliáře. V podzemí je kryt civilní obrany.
    Prostor z větší části zastavět navrhuje také čtyřčlenný autorský tým z Prahy, kterému porota přiřkla první místo a odměnu 190.000 korun. Území chápe podle poroty v širším kontextu jako jizvu ve struktuře města, kterou je třeba zacelit. "Léčí ji analogickým navazováním ulic, kterými krájí území, kterými navazuje na uliční osy v okolí a na bránu číslo jedna Škodovky," shodla se porota. Další z návrhů počítá s blokovou zástavbou s regulovanou výškou a jasně danou uliční čárou. Dosud veřejně přístupnou plochu návrh nahrazuje čtyřmi dvory s různými funkcemi.
    Na městě nyní bude, jak se k řešení postaví. Vítězný návrh by měl být zapracován do územní studie širšího území. Výstavu všech šesti došlých návrhů si lidé mohou prohlédnout do 5. října.
0 komentářů
přidat komentář

Související články