kruh podzim 2014: Adam Caruso + Laurent Stalder

Zdroj
Martina Faltýnová, Kruh
Vložil
Tisková zpráva
02.10.2014 00:10
Adam Caruso
Caruso St John Architects

Sdružení Kruh a Fakulta architektury na ETH Vás zvou na cyklus přednášek významných švýcarských architektů do pražského kina Světozor. Podzimní cyklus uvedou teoretik architektury Laurent Stalder a architekt z Londýna Adam Caruso. Oba spojuje zájem o propojování starého s novým a zájem o kontext.

Adam Caruso + Laurent Stalder

02. října 2014 od 19:30 hodin

Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1


Adam Caruso, Klam modernismu

O rozdílu mezi ortodoxním modernismem a moderní architekturou, která se snaží komunikovat s plnou realitou současné kultury.

Adam Caruso
studoval architekturu na McGill University v kanadském Montrealu. Před založením vlastní praxe s Petrem St Johnem (1990) pracoval v ateliérech Florian Beigel a Arup Associates. V letech 1990-2000 vyučoval na britské University of North London, mezi roky 2002-2005 byl pak profesorem architektury na University of Bath. Hostoval jako profesor architektury na těchto školách: Akademie für Architektur in Mendrisio, Harvard Graduate School of Design, ETH Zürich a Cities Programme na London School of Economics. Adam Caruso se v roce 2011 stal profesorem architektury a konstrukce na ETH v Curychu.


Laurent Stalder. Ani stará, ani nová. Hledání autonomní architektury

Přednáška poskytne koncentrovaný přehled švýcarské architektonické produkce posledních čtyřiceti let - 70. léta a jejich přelomové soutěže, 80. léta a vznik tzv. Analogické školy, přelom století a posun od kulturního k materiálnějšímu chápání architektury a nakonec produkci současnou. Přednáška se zaměří na proměnlivý osud pojmu autonomie.

Laurent Stalder
je od roku 2011 mimořádným profesorem historie a teorie architektury na ETH v Curychu. Středem jeho zájmu je historie a teorie architektury od 19. do 21. století ve vztahu k historii techniky. K nejnovějším publikacím patří: Herrmann Muthesius: Das Landhaus als kulturgeschichtlicher Entwurf (Venkovský dům jako kulturně-historický konstrukt, 2008), Valerio Olgiati (2008), Der Schwellenatlas (Atlas prahů, 2009), God & Co. François Dallegret: Beyond the Bubble (God & Co. François Dallegret. Za bublinou, 2011), Atelier Bow-Wow: A Primer (Atelier Bow-Wow. Příručka, 2013).  Články Laurenta Staldera byly publikovány v časopisech AA Files, Arch+, Greyroom, The Journal of Architecture, Werk, Bauen & Wohnen a Zeitschrift für Kunstgeschichte.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články