Podniky v Ostravě se chtějí podílet na stavbě nového centra

Zdroj
Elena Mazurová
Vložil
ČTK
25.06.2006 19:30
Ostrava

Ostrava - Největší průmyslové a stavební firmy v Ostravě očekávají, že se budou podílet na mnohamiliardové stavbě nového ostravského centra na Karolině. Jejich ředitelé říkají, že je to jedinečná příležitost, jak v domovském městě získat zajímavé zakázky. Mělo by to také vést k nárůstu stavebníků v regionu. Na zástavbu bývalé koksovny Karolina město vyhlásilo developerskou soutěž. Ve středu budou zastupitelé vybírat nejlepší z pěti předložených návrhů. Developeři, které ČTK oslovila, slibují, že stavební práce na Karolině svěří převážně místním firmám.

    "Území je tak obrovské a vůbec si neumím představit, že by to někdo realizoval bez místních firem. Troufnu si tvrdit, že 99 procent všech stavebních zakázek bude realizováno místními firmami. Samozřejmě může dojít k tomu, že to může zastřešovat nějaká jiná firma, ale tu vlastní práci vždycky udělají lokální firmy," řekl ČTK zástupce jednoho z developerů, kteří se přihlásili do soutěže o zástavbu Karoliny.
    Zájem o budování Karoliny potvrdila ČTK skupina Mittal Steel Ostrava i Tchas. "Stavebnictví je náš hlavní odběratel, budeme se chtít zúčastnit," řekla například mluvčí Mittal Steel Ostrava Jana Dronská. Vítkovice by podle svého generálního ředitele firmy Jana Světlíka chtěly budovat například mosty, lávky, přemostění a ocelové konstrukce.
    Rovněž jednatel společnosti Stamont-Pozemní stavitelství Karel Menšík doufá, že by firma, která je od Karoliny vzdálena jen několik set metrů, také mohla získat nějaké zakázky. Bude usilovat například o to stát se subdodavatelem spodních staveb - tedy například základů, zpevnění a pilotů.
    Šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví v Moravskoslezském kraji a ředitel Bytostavu Poruba Pavel Ševčík věří, že výstavba bude mít zásadní vliv na počty zaměstnanců v mnoha místních stavebních firmách.
    Uplatnit se chce také státní firma Osinek, která chce do podpory malých a středních firem vynaložit kolem miliardy korun. Osinek se domnívá, že by mohl usnadnit přístup menších subdodavatelských firem k zakázkám na Karolině. "Naši úlohu vidíme v zajištění pracovního kapitálu pro dílčí stavební dodávky nebo celé subdodavatelské podniky. A také v garancích, které umíme menším podnikům poskytnout, aby byly pro developery dostatečně stabilními partnery," vysvětlil generální ředitel Osinku Jiří Staněk.
    Naopak generální ředitel Hutních montáží Miroslav Přecechtěl prostor pro uplatnění své firmy na Karolině nevidí.
    Na zástavbu třicetihektarové plochy po bývalé koksovně Karolina v centru Ostravy vyhlásilo město Ostrava developerskou soutěž, do které se přihlásilo pět zájemců. O lukrativní zakázku, která změní podobu centra moravskoslezské metropole, se ucházejí firmy ING Real Estate, Multi Development, Sekyra Group, a dvě uskupení - Trigránit a Orco, a ECE s Passerinvestem. Developeři se shodují na tom, že by do Karoliny chtěli v průměru investovat přibližně 12 miliard korun. Zadání soutěže kritizují například Sdružení za starou Ostravu i Česká komora architektů, která prohlásila soutěž za neregulérní, protože je v ní údajně málo jiných než urbanistických podmínek.
0 komentářů
přidat komentář