V Brně vznikl nový památník obětem holokaustu

Vložil
ČTK
17.09.2014 16:45
Brno

Brno - Krychle z černé žuly, po níž stéká voda, zdobí nově brněnské náměstí 28. října. Je to památník obětem holokaustu a odkazuje na rasovou perzekuci Židů a Romů nacistickou třetí říší během druhé světové války. Autorem památníku je akademický malíř Daniel Václavík.
    Václavík se svým nápadem zvítězil mezi 51 návrhy v otevřené soutěži, kterou město vypsalo před dvěma lety. Předchozí soutěž radní zrušili, protože se žádný návrh nelíbil. Město dalo na stavbu památníku 3,7 milionu korun.
    Krychle má hranu dlouhou 3,14 metru, což je zaokrouhlené nekonečné Ludolfovo číslo. "Evokuje svým nekonečným ubíháním neustále se v dějinách opakující lidské utrpení," vysvětlil Václavík. Po krychli stéká voda jako symbol očištění a odpuštění. Je zasazená do bazénku, který je také z černé žuly. Na jeho dně je textová část v české, hebrejské a romské verzi, jsou tam také židovské a romské symboly.
    Památník má být reflexí epochy Hitlerova Německa, jehož ideologie považovala Židy a Romy za méněcenné rasy, které měly být zlikvidovány. Miliony lidí proto zahynuly během druhé světové války v koncentračních táborech.
    Tvůrce památníku je například držitelem ceny Interiér roku 1995 za výtvarné řešení vestibulu onkologie v pražské nemocnici v Motole. Od roku 2004 pracuje na volné noze a věnuje se převážně užité grafice.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hm...
Lenka Štěpánková
18.09.14 08:52
...hodnotu?...
Zdeněk Skála
18.09.14 11:57
zobrazit všechny komentáře

Související články