V Praze dnes začíná mezinárodní festival Architecture Week

Vložil
ČTK
15.09.2014 09:15
Praha

Praha - v Jiřském klášteře na Pražském hradě dnes začíná mezinárodní festival architektury a urbanismu Architecture Week 2014. Hlavním tématem osmého ročníku akce je architektonické dědictví a ikony architektury. Pořadatelé chtějí architektu představovat na příkladech osobností architektury, budov a objektů, které se postupem doby staly architektonickými ikonami a zařadily se k historickému dědictví. Festival potrvá do 12. října.
    Na podzim se slaví Mezinárodní den architektury, který připadá na první říjnové pondělí. Událostí týkajících se architektury se proto koná více. O víkendu 4. a 5. října se proto bude konat Den architektury. Zájemci o architekturu se mohou těšit na akci, v rámci které objevují zajímavé stavby a potenciál veřejného prostoru v řadě českých a moravských měst a obcí. Letos se do programu zapojila padesátka českých měst a také Štrbské Pleso, Piešťany a Košice na Slovensku.
    Festival Architecture Week je tvořen především komplexem výstav v Jiřském klášteře. Výstava Architektura v prostoru a čase představí na příkladech významných staveb a osobností architektury chronologicky formou modelů, panelů, fotografií, filmů, kreseb a skic architektonické slohy a styly od předrománské architektury do současnosti. Další expozice ukážou skici slavného architekta Josipa Plečnika, velkoformátové fotografie představí dílo slavného brazilského architekta Oscara Niemeyera, doplněné o ukázku architektury současných brazilských architektů.
    Dalšího slavného architekta připomene výstava Le Corbusier: Chandigarh, která se zaměřuje na nové hlavní město indického státu Pandžáb. Město, které, obdobně jako Niemeyerova Brasilia, vzniklo na zelené louce. Chandigarh patří do řady vrcholných kreací Le Corbusiera.
    V rámci Architecture Week Praha se také uskuteční přednášky českých a zahraničních architektů, konference, procházky za architekturou a další akce.
0 komentářů
přidat komentář