Mělník chystá velkou obnovu veřejných prostranství v centru

Zdroj
Pavel Šubrt
Vložil
ČTK
23.06.2006 10:10
Mělník

Mělník - Mělnická radnice připravuje velkou rekonstrukci veřejných prostranství v historickém centru města. Výraznou proměnou by měla projít nejdříve náměstí Míru a Karla IV. a Svatováclavská ulice. Velmi hrubé odhady nákladů na tyto investice se pohybují kolem 100 milionů korun. Plán závisí na tom, kdy město v lokalitě dořeší problémy s kanalizací. ČTK to dnes řekl euromanažer mělnické radnice Tomáš Martinec.

    Radnice připravuje již dlouhou dobu stavbu kanalizace a modernizaci čistírny odpadních vod s  odhadovanými náklady kolem 600 milionů korun, na které žádá peníze z Evropské unie. Rozhodnutí Evropské komise se ale podle starosty Miroslava Neumanna stále oddaluje, proto se komplikují i přípravy na revitalizaci centra, které může následovat až po dokončení kanalizace.
    Každopádně radnice a odborný tým souběžně připravují proměnu centra a mají již k dispozici architektonické návrhy, které v červenci vystaví na radnici. Podle Martince nejde o konečné studie, ale radnice čeká podněty či výhrady veřejnosti, aby je mohla v srpnu zapracovat do plánů. Na jaře příštího roku chce radnice zpracovat žádost o  dotaci na tyto plány z fondů EU. Podle Martince je možné v případě nutnosti tento projekt rozdělit i na jednotlivé etapy a je podle něj více variant, jak celý projekt financovat. V ideálním případě by přestavba centra mohla začít v  závěru roku 2007 a trvat i následující dva roky.
    Odborníci navrhují znovuotevřít studnu na náměstí Míru a předláždit plochu náměstí stylem, který bude zvýrazňovat tvar studny. Plánují tam také vysázet další stromy a omezit zhruba o třetinu počet parkovacích míst. Zmenšení kapacity se týká i parkoviště na náměstí Karla IV., které čeká ještě výraznější proměna včetně barevných dlažeb a nového rekreačního prostoru s fontánou. Svatováclavská ulice, která spojuje náměstí Míru s vyhledávanou lokalitou kolem zámku a chrámu sv. Petra a Pavla u vyhlídky na soutok Labe s Vltavou, má mít místo současného asfaltového povrchu přírodní dlažbu a podobu pěší zóny. Návrhy architektů komplexně řeší novou podobu veřejného osvětlení, zeleně, laviček, stojanů na kola a informačního systému.
    Úbytek parkovacích míst v již tak auty přeplněném centru hodlá radnice alespoň zčásti nahradit novými záchytnými parkovišti ve větší vzdálenosti od historického jádra.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pěkné město
Věra
24.06.06 10:38
zobrazit všechny komentáře

Související články