kruh podzim 2014: Švýcarsko-česká inspirace

Zdroj
Martina Faltýnová, Kruh
Vložil
Tisková zpráva
31.08.2014 13:10
Sdružení Kruh a Fakulta architektury na ETH Vás zvou na cyklus přednášek významných švýcarských architektů do pražského kina Světozor

"Švýcarsko-česká inspirace"

Po úspěšném jarním cyklu přednášek, kdy byl sál Světozoru i Právnické fakulty beznadějně zaplněn veřejností i studenty architektury pokračuje o.s. KRUH v reflexi aktuálních tendencí ve švýcarské architektuře - dlouhodobě jedné z nejinspirativnějších architektur v Evropě. Publiku ji opět zprostředkují výrazné osobnosti z řad architektů a teoretiků prestižní ETH v Curychu. Projekt navazuje na úspěšné cykly představující architekturu jednotlivých evropských zemí – cyklus francouzský, španělský a holandský.

Přednášky se konají od října do prosince vždy první čtvrtek v měsíci, jsou zdarma a simultánně tlumočeny do češtiny. Po každé přednášce bude vždy následující den (pátek) probíhat pracovní skupina s přednášejícími a pozvanými českými odborníky v sídle ČKA.

Říjen / čtvrtek 2. 10. 2014 - Podzimní cyklus uvedou teoretik architektury Laurent Stalder a architekt z Londýna Adam Caruso. Oba spojuje zájem o propojování starého s novým a zájem o kontext. Říjnová přednáška zároveň uvede festival Den architektury, který letos obsahuje přes 100 akcí o architektuře po celé republice.




Laurent Stalder
, profesor historie a teorie architektury na ETH Curych, promluví na aktuální téma současné architektonické teorie i praxe: spojování starého s novým. Řeč bude také o inspirativním architektovi českého původu Miroslavu Šikovi, jednom z nejdůležitějších představitelů a propagátorů kontextuální architektury - tzv. analogické školy se zvýšeným zájmem o práci s obrazy a analogiemi, která vyzdvihuje lokální kontext, jednoduchost, přírodní materiály a spojování nových a starých forem bez vnějších efektů. Přednáška se zaměří také na proměnlivost pojmu autonomie.

Adam Caruso, významný londýnský architekt a profesor architektury na ETH Curych, se bude ve své přednášce Klam modernismu zabývat rozdílem mezi ortodoxním modernismem a moderní architekturou, která se snaží reagovat na současnou kulturu v celé její šíři.

Adam Caruso se svým studiem Caruso St John stojí za řadou pozoruhodných veřejných i soukromých staveb. Vyhýbá se modernistickým a historizujícím klišé, má zálibu ve strohosti a "nečasovosti" výrazu. Za realizaci Galerie současného umění ve Walsallu (2000) a "Cihlový dům" v Londýně (2006) byl nominován na Stirlingovu cenu, nejprestižnější britské ocenění pro architekty. Studio Caruso St John je podepsáno i pod modernizací Tate Britain (2006-2013).

Listopad / čtvrtek 6. 11. 2014 - představí se architekt  Andrea Deplazes a uznávaný statik Joseph Schwartz

Oceňovaný architekt Andrea Deplazes, profesor architektury a konstrukce na ETH Curych, je mj. autorem uznávané "bible" architektů o konstruování staveb (Architektur konstruieren: Vom Rohmaterial zum Bauwerk. Ein Handbuch). Architektura má být podle Deplazese oproštěná od dogmat a individuálního rukopisu, chápe ji jako sled možností a výzev. Se svými studenty navrhl ve švýcarských alpách chatu Monte Rosa - unikátní centrum technologických inovací i úkryt pro horolezce v jednom. Stavba přezdívaná "horský křišťál" se nachází ve výšce 2883 metrů. Není přístupná autem ani lanovkou, spatří ji tedy jen ti nejoddanější fanoušci současné architektury. Deplazes je znám i svými netradičními návrhy domů z různých materiálů, od dřevěných konstrukcí po betonové novostavby.

Joseph Schwartz
je statik a profesor strukturálního navrhování na ETH Curych. Významným architektům pomáhá s realizací jejich vizí. Pracuje například s Christianem Kerezem, který vystoupil na březnové přednášce Kruhu v zaplněném sále pro 700 lidí. Podílel se na mnoha jeho realizacích, například na Kerezově "Domu o jedné stěně" v Curychu (2007). V autorově přednášce Vizualizace vnitřních sil při navrhování konstrukcí se mimo jiné na konkrétních příkladech podíváme, jak vznikají stavby, u nichž nerozeznáme, zda byla první architektova myšlenka nebo konstrukční návrh. Joseph Schwartz publikum zasvěceně provede vývojem vědy o stavebním inženýrství v posledních dvou stoletích i s jejími důsledky pro vzdělávání a praxi.

Prosinec / čtvrtek 4. 12. 2014 - Cyklus uzavře Martino Tattara a Vesna Jovanovic ze STUDIA BASEL. Přednáška bude věnována problémům, které řeší i Praha, a to zastavování volné krajiny.


Studio Basel na ETH, výzkumný institut zaměřený na urbanismus, městské plánování a krajinu, spoluzakládali v roce 1999 i slavní Herzog & de Meuron. Studio Basel se představilo vícekrát také na Bienále architektury v Benátkách, např. s výzkumem o specifičnosti urbanismu švýcarských měst a čím se liší např. od francouzského nebo čínského. Studio Basel zkoumá základní otázky: Co je město, co utváří jeho podobu a kvality? Odhaluje městský "metabolismus" a snaží se přijít na to, jaký má být vztah architektury a urbanismu k současnému městu. 


Architekt Martino Tattara stojí v čele ETH Basel, spoluzaložil v Bruselu studio Dogma a ve své teoretické práci se zabývá vztahem architektury a urbanismu. Publiku představí aktuální projekt Studia Basel Pozor: krajina - o problémech zastavování volné krajiny, spotřeby zdrojů a možných řešeních. Název odkazuje k výzvě "Pozor: Švýcarsko" z roku 1955, kde švýcarští intelektuálové poprvé varovali před nekontrolovaným rozrůstáním okrajů měst. Tento problém je po téměř šedesáti letech stále aktuální, ve Švýcarsku i u nás. Novinkou je, že se podle nového Metropolitního plánu Praha nemá dále rozšiřovat. Zastavovat a zahušťovat se mají napříště nevyužité plochy v širším centru města (Žižkov, Smíchov ad.).

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články