Památkáři schválili podobu nové Petrovy boudy, bude menší

Vložil
ČTK
30.08.2014 23:10
návrh: Atelier A4 s.r.o.
Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) - Památkáři po několika odmítavých stanoviscích schválili podobu nové Petrovy boudy na hřebenech Krkonoš. Bouda vyhořela před třemi lety a její majitel, firma Snowy Chalet, ji chce obnovit v menší velikosti než byla před požárem. Měly by ji tvořit dva menší objekty namísto tří. Památkáři dosud trvali na vybudování věrné kopie památkově chráněné boudy v podobě před vyhořením. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj.
    "Památková rada nám doporučila, abychom předložený projekt respektovali. Doporučili nám být oběma nohama na zemi a nebýt v požadavcích úplní maximalisti. Musíme uvážit i to, v jakých podmínkách a za jakých okolností se má budova obnovovat," řekl ředitel Národního památkového ústavu v Josefově Jiří Balský. Ujistil, že doporučení rady bude respektovat.
    Památková rada složená z architektů, stavařů, specialistů na urbanismus, archeologů či kunsthistoriků Balskému také doporučila, aby vlastník provedl v projektu několik dílčích úprav. Měly by zajistit alespoň v minimální míře obnovení některých typických znaků boudy. Například by měla být rozšířena veranda budovy.
    Majitelé chtějí navázat na podobu Petrovy boudy z přelomu 19. a 20. století. Tehdy byla mnohem menší než před požárem, kdy ji tvořily tři budovy propojené krčky a chodbami. Taková podoba je ale podle majitelů ekonomicky neúnosná, a tak v projektu počítají jen se dvěma menšími budovami, které by mohly zčásti fungovat samoobslužně. Náklady stavby se odhadují na 100 milionů korun.
    K přípravě samotné stavby firmě chybí právě už jen souhlas památkářů. "Od všech dotčených orgánů včetně Krnapu jsme souhlasná stanoviska k předložené dokumentaci pro stavební povolení už získali," uvedl jednatel firmy Snowy Chalet Martin Havlík. Pokud se firmě následně podaří získat územní rozhodnutí a stavební povolení, stavět by se mohla začít příští rok.
    Nová Petrovka by měla nabídnou ubytování pro přibližně 50 lidí ve společné noclehárně i samostatných pokojích, stravování ve venkovním i vnitřním bufetu či welness s vířivkou, parní lázní a saunami. Její samoobslužnost tkví v tom, že si zájemci nejprve ve špindlerovském infocentru vyzvednou klíče a na Petrovce přespí ve spacáku s jednorázovou vložkou, aniž by k tomu potřebovali personál.
0 komentářů
přidat komentář

Související články