V opavském kostele svatého Václava se instaluje obří obraz

Vložil
ČTK
30.08.2014 22:55
Opava

Josef Pleskot

Opava - V opavském kostele svatého Václava včera začala instalace obřího obrazu Antona Pettera vyobrazujícího zavraždění svatého Václava. Dílo, které má za sebou kompletní renovaci, se bude dnes věšet na speciální stojan vyrobený podle návrhu architekta Josefa Pleskota. ČTK to řekla náměstek opavského primátora Dalibor Halátek. Až do 6. září ale bude obraz zahalen a nepřístupný. Jeho odhalení bude součástí programu národního zahájení Dnů evropského dědictví v Opavě.

    "Rám, který je vysoký 1291 centimetrů, se podařilo ustavit. Tento rozměr odkazuje na rok založení Dominikánského kláštera v Opavě. V každém případě půjde o monument. Výborně doplní interiér kostela, který už je sám o sobě jedinečný," uvedl náměstek. Dodal, že dnes odborníci vypnuli plátno na dřevěný rám. V sobotu se je pokusí na stojan pověsit.
    Stojan je umístěn v presbytáři bývalého dominikánského klášterního kostela. Jeho vybavení se nezachovalo a prostor je nyní využíván pro pořádání různých kulturních akcí. Podle smlouvy, kterou s městem uzavřelo jako vlastník díla olomoucké arcibiskupství, bude obraz v Opavě vystaven deset let. Po deseti letech bude smlouva podle Halátka prodloužena.
    Obraz má za sebou kompletní opravu. V první etapě odborníci plátno zajistili. Zakonzervována byla i místa, ze kterých se začala odlupovat barva. Ve druhé části přišlo na řadu tmelení a retušování. Celkem náklady na obnovu díla včetně jeho instalace na kovový, tři tuny vážící stojan dosáhnou 2,5 milionu korun. Peníze se sešly při sbírce na speciálním kontě.
    Obraz vytvořený na objednávku olomouckého arcibiskupa Maxmiliána Sommerau-Beckha nebyl v minulosti nikdy vystaven. I přesto, že jej autor řady obrazů s náboženskými výjevy přepracoval, arcibiskupovi se nelíbil. Skončil svinutý na zámku v Kroměříži. Až v únoru 2012 jej nechal snést arcibiskup Jan Graubner. Dílo je zajímavé mimo jiné svým pojetím slovanské mytologie. Zatímco svatý Václav je vyobrazen v romantickém oděvu, odkazujícím k jeho slovanské minulosti, jeho bratr s mohutným knírem připomíná balkánského ozbrojence hajduka. Přesné rozměry díla jsou 510 na 850 centimetrů. Je tedy větší, než jsou plátna Muchovy Slovanské epopeje.
0 komentářů
přidat komentář