Uskutečnil se Kulatý stůl (nejen) architektů o současnosti a budoucnosti architektonického školství

Zdroj
CNA
Vložil
Tisková zpráva
21.06.2006 18:20
V pátek 16. června proběhlo v prostorách Knihovny města Ostravy diskusní setkání u kulatého stolu na téma současnost a budoucnost architektonického školství u nás, připravené architektonickým časopisem Era21 a Centrem nové architektury v Ostravě.

Debaty, kterou moderoval redaktor časopisu Era21 Rostislav Koryčánek, se zúčastnili Jakub Kynčl, Ladislav Lábus, Emil Přikryl, František Sedláček, Aleš Student, Jiří Suchomel, Yvette Vašourková. Šlo o první ze série kulatých stolů, kterými se organizátoři chtějí pokusit veřejně otevřít naléhavá témata, související s dnešní architekturou a architektonickou praxí u nás.

"Jaké jsou vyhlídky českého architektonického školství? Očekávání změny dosavadního vzdělávacího systému by měla provázet diskuse, ve které by mělo být konfrontováno co nejširší spektrum názorů a přístupů. Aktivní diskuse by se zároveň mohla stát základem pro formulování obecnějších zásad architektonické gramotnosti a politiky, jak se ji podařilo například nadefinovat v sousedním Rakousku. Neměla by být při školní reformě tím úhelným kamenem zdůrazňovaná morální, spole-čenská a kulturní zodpovědnost architekta za prostředí, ve kterém působí? Nestojí také za úvahu výzva k větší solidaritě a kooperaci v architektonické praxi, která je založena na přesvědčení, že kultura je odvozena ne od toho, co máme nebo můžeme dělat jako jedinec, ale od toho, co můžeme sdílet společně?"
Rostislav Koryčánek
(z úvodního proslovu ke kulatému stolu)

Akci předcházelo zahájení výstavy několika architektonických diplomních projektů v pasáži Knihovny města Ostravy, která debatu provází jakožto uvedení do tématu. Výstava, která potrvá do 30. června 2006, presentuje tyto práce:

Pavel Nasadil: Ideální Hlučín (Škola architektury AVU Praha 2005)
Projekt obdržel 1. cenu v celostátní přehlídce diplomových prací za rok 2005

Radim Václavík: Technický skanzen (FA VUT Brno 1993)
Projekt oceněný Cenou rektora VUT Brno v souvislosti s ukončením studia

Milan Sýkorský: Využití areálu Dolu Petr Cingr (FA VUT Brno 1984)
Projekt obdržel Cenu Jiřího Krohy v celostátní přehlídce diplomových prací v roce 1984

"Má-li býti vedena debata o současnosti a budoucnosti architektonického školství u nás, pak není lepšího a ilustrativnějšího uvedení do tématu, než je presentace těch, kdož jsou tohoto školství produktem: tedy mladí architekti a jejich diplomní projekty. Sáhli jsme tedy po několika projektech, které dělí rozmezí téměř dvou desetiletí, přesto však mají cosi společného: Jednak původ autorů - Nasadil, Sýkorský i Václavík pocházejí z moravskoslezských končin - a jednak způsob, jakým se jmenovaní diplomanti námětů svých "diplomek" chopili: všechny tři diplomové práce si berou poměrně veliká sousta (a to rozsáhlé prostorově i náročné tematicky) a do těchto svých soust se zakusují s ambicí něčím novým přispět a nabídnout přístup k řešení čehosi, co není pouze architektonickým problémem, ale týká se i otázek hlubších: otázek po smyslu, po identitě, po obnově ztraceného. Vystavené práce nechtějí být vzorem či ideálem, chtějí zde být spíše ilustrací, komentářem, kontextem, v němž lze debatu o vzdělávání architektů smysluplně vést. I takto mohou vypadat práce těch, kdož opouštějí školní ateliery a vstupují do opravdického života. Je to moc nebo málo?"
David Floryk CNA Ostrava
(z průvodního slova k vernisáži)
0 komentářů
přidat komentář