Stavba Bezručovy chaty na vrcholu Lysé hory se blíží ke konci

Vložil
ČTK
17.08.2014 19:55
Ostrava

Ostrava - Stavba nové Bezručovy chaty na vrcholu Lysé hory, nejvyšší hory Beskyd, se blíží ke konci. Dodělávají se interiéry. Nová turistická útulna bude otevřena v příštím roce. Nabídne 100 míst v restauraci, až 15 lůžek a výchovné a vzdělávací ekologické centrum. ČTK to řekl Radek Parma, který má na starost veřejnou sbírku. Právě z těchto prostředků se nová chata staví.
    "Zvenku je stavba téměř dokončena. Zbývá jen část obvodové zdi obložit kamenem a chybí terénní úpravy. Ty budeme dělat příští rok na jaře," řekl Parma. Čilý pracovní ruch se tak přesunul do útrob stavby. "Už máme hotové podlahy, zprovoznilo se tepelné čerpadlo a topení. Stavba je ještě hodně vlhká, alespoň lépe vyschne," uvedl.
    Omítky jsou již také dokončeny. "Chybí nám obklady v kuchyni a instalace jejího vybavení. V celé budově ještě nejsou dveře a umyvadla na záchodech," vyjmenoval další úkoly. Dodal, že instalovat se teprve budou i světla a zásuvky. "Nejpozději během září bude dokončena terasa, ze které budou mít návštěvníci výhled na přehradu Šance a Tatry," řekl.
     Bezručovu chatu staví Klub českých turistů a financuje ji z veřejné sbírky a z darů. Na kontě se sešly víc než čtyři miliony korun. Další peníze má investor přislíbeny. Dokončení stavby by tak nemělo nic ohrozit.
    Podle plánů by se nová útulna postavená na místě původní slavné Bezručovy chaty měla otvírat v roce 2015. Původní Bezručova chata vyhořela v roce 1978. Na nejvyšším vrcholu Beskyd ji přes tři desetiletí připomínaly jen sutiny. Kromě občerstvení a noclehu bude chata nabízet i vzdělání. "Chceme jít cestou ekologické výchovy. Věnovat se práci s dětmi," řekl už dříve Jiří Stejskalík, který má stavbu na starost.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
srovnání
Josef Smola
17.08.14 10:35
zobrazit všechny komentáře

Související články