V Lovosicích finišují práce na opravě Pfannschmidtovy vily

Zdroj
Vladimír Škaloud
Vložil
ČTK
14.08.2014 16:30
Lovosice (Litoměřicko) - V Lovosicích finišují práce na opravě secesní Pfannschmidtovy vily z roku 1887. Termín dokončení rekonstrukce, která začala loni v červenci a jež město přijde na celkem 55 milionů korun, je 17. září. Objekt bude sloužit jako městská knihovna a informační centrum. ČTK to dnes řekla mluvčí Lovosic Jana Hejdová.

    "Knihovna bude umístěna ve všech třech podlažích vily, od dětského oddělení v přízemí, kde bude i infocentrum s Czech Pointem, až po depozit v podkroví," uvedla mluvčí. V prvním patře se navíc nachází reprezentační sál, který bude sloužit například k přednáškám.
    Budova má novou střechu i fasádu, dělníci v současné době pracují především v interiérech, kde dokončují renovaci původního dřevěného obložení či nástěnných maleb. Rekonstrukce měla původně stát 50 milionů korun, ale v jejím průběhu se navýšily náklady o pět milionů korun. "Při odkrytí některých stavebních prvků bylo zjištěno poškození, například dřevomorkou, což si vyžádalo nečekané vícepráce," uvedla Hejdová. Nákladnější podle ní byla i oprava fasády.
    Zastupitelé proto schválili navýšení úvěru 50 milionů korun, který bude město splácet deset let, o dalších pět milionů. Zároveň však pověřili vedení města k jednání s projektantem o spoluúčasti na zvýšených nákladech, protože při zpracování dokumentace podle nich pochybil.
    To však autor projektu odmítá. "Připravili jsme projektovou dokumentaci pro udělení stavebního povolení přesně podle zákona," řekl ČTK architekt Vladimír Novák, jehož ateliér projekt připravil. Podle něho se nečekané komplikace, které rekonstrukční práce prodraží, objevují pravidelně. "Domnívám se, že případný požadavek města, abychom se finančně podíleli na vícepracích, je právně neprůchodný," uvedl Novák. Při přípravě dokumentace prý těžko mohl obnažovat jednotlivé stavební konstrukce, aby odhalil skryté závady.
    V úspěch při vyjednávání příliš nevěří ani někteří lovosičtí zastupitelé. "Podle mých informací architekt zpracoval projekt pro stavební povolení, který nemusel být tak podrobný. Proto si myslím, že případná jednání budou pro město neúspěšná," řekl opoziční zastupitel a předseda finančního výboru Miroslav Závada (ODS).
    Vilu postavila v roce 1887 rodina statkářů Pfannschmidtových jako své reprezentativní sídlo. Franz Pfannschmidt byl v období 1888-91 starostou Lovosic. Po válce byli Pfannschmidtovi odsunuti do Německa a z vily se stalo zdravotní středisko, které fungovalo do roku 2009. Až do loňska byla vila prázdná a chátrala. Vila je jednou z mála historických budov ve městě.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
secesní Pfannschmidtovy vily z roku 1887.
takyarchitekt
16.08.14 10:44
Přehnané nároky...
Winter
17.08.14 11:29
Re: secesní Pfannschmidtovy vily z roku 1887.
Petr Šmídek
17.08.14 01:43
zobrazit všechny komentáře