V H. Králové začala rekonstrukce Galerie moderního umění

Vložil
ČTK
31.07.2014 10:55
Hradec Králové

Osvald Polívka

Hradec Králové - V Hradci Králové začala rekonstrukce Galerie moderního umění. Stavební práce za 77 milionů korun by měly být dokončeny v srpnu 2015, pro návštěvníky by galerie měla být otevřena od jara 2016. Novinářům to řekl ředitel galerie Tomáš Rybička.

    Stavbaři mají v plánu opravu střechy, fasády, výměnu oken a rozvodů elektrické energie. Dalších zhruba 11 až 12 milionů korun bude stát vnitřní vybavení galerie. "Vstupní halu, kde se vystavovalo, vrátíme původnímu využití. V bočních sálech bude šatna, prodejna publikací, kavárna a zázemí pro návštěvníky. Výstavní sály budou ve vyšších patrech," řekl Rybička.
    Ve dvou patrech opravené budovy bude stálá expozice moderního umění, v dalších budou prostory pro krátkodobé výstavy. Po rekonstrukci vznikne také grafický kabinet a galerie chystá interaktivní program na monitorech.
    Galerie sídlí v secesní budově na Velkém náměstí, která byla postavena v letech 1911 až 1912 podle návrhu architekta Osvalda Polívky. Vstupní průčelí zdobí bronzové plastiky Ladislava Šalouna. Galerie má zhruba 5500 uměleckých děl a souborů, které jsou nyní v náhradních prostorech. Část děl galerie zapůjčila na výstavy do jiných měst. "Soubory jsou vystavené v Rychnově nad Kněžnou a Pardubicích, chystáme ještě další. Kolegové z jiných galerií mají o zápůjčky z našeho depozitáře zájem," řekl Rybička.
0 komentářů
přidat komentář

Související články