Do nevyužívaných domů v centru Prahy se nastěhuje muzeum

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
24.07.2014 21:15
Praha

Praha - Do roky nevyužívaného bloku radničních domů na Malém náměstí v Praze se od srpna nastěhuje Uměleckoprůmyslové muzeum (UPM), které své vlastní kanceláře opravuje. Praha muzeu prostory v historicky cenných domech zapůjčí do doby, než se pro ně najde trvalé využití. Dočasné sídlo by na stejné adrese v atraktivní lokalitě v centru města mohly najít i neziskové organizace. Praha jedná třeba se skauty, řekla v rozhovoru s ČTK radní pro majetek Eva Vorlíčková (TOP 09).

    "Pro muzeum je to velká pomoc a vstřícnost magistrátu," řekla ředitelka UPM Helena Koenigsmarková. Muzeum chce mimo jiné zachovat služby odborné knihovny. Radniční domy ale nebudou složit jako expoziční prostor. "Ten jsme alespoň pro část sbírek zajistili v Obecním domě," doplnila. Stavba centrálního depozitáře muzea by měla skončit příští rok. Rekonstrukce hlavní budovy pak v roce 2017. UPM za pronájem 800 metrů čtverečních v historických domech zaplatí 600 tisíc korun ročně.
    Blok radničních domů, který už roky zeje prázdnotou, těsně sousedí se Staroměstskou radnicí. Řadí se k němu i historický Dům U Minuty, z něhož je výhled přímo na Staroměstské náměstí. Původně tu sídlili magistrátní úředníci, kteří se ale v roce 2006 sestěhovali do pronajatého Škodova paláce. Za dvacetileté užívání se Praha zavázala zaplatit více než čtyři miliardy korun. Nynější vedení města se kvůli nájemnému s majiteli soudí.
    Využití pro chátrající domy se dosud najít nepodařilo. Praha byla několik let vázána smlouvou s módní návrhářkou Blankou Matragi, která před lety vyhrála výběrové řízení a chtěla domy přestavět. Ze záměru ale sešlo, řekl ČTK šéf magistrátního odboru majetku Radek Svoboda. Vedení města zatím pronajalo pouze nebytové prostory v přízemí, kde je mimo jiné restaurace a bistro. Dál připravuje projekt, v rámci kterého by měly v domech vniknout luxusní byty. Památkáři se ale obávají o osud už tak poničených domů.
    S myšlenkou výstavby bytů v radničních domech přišla minulá politická reprezentace. Počítala s investicí za zhruba 900 milionů korun. Za projektovou dokumentaci už Praha zaplatila 50 milionů korun.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nevyužívané domy v Praze
Jan
26.07.14 07:37
zobrazit všechny komentáře

Související články