Cenu EDIDA 2013 získala série Deco, novinka z kolekce RAKO 2014, od autora Marka Vráblíka

Vložil
Tisková zpráva
07.07.2014 11:05
Co je EDIDA? Prestižní mezinárodní soutěž Elle Deco International Design Awards (EDIDA) byla založena v roce 2002, aby objevovala a oceňovala výjimečné počiny v designu. Každoročně ji společně vyhlašuje všech 24 národních edic časopisu Elle Decoration. Vítězové všech kategorií postupují do mezinárodního finále na Design Weeku v Miláně.
Redakce Elle Decoration vyhlásila již šestý ročník českého národního kola mezinárodní soutěže EDIDA. Oceněné práce jsou důkazem, že je u nás mnoho skvělých designérů i mladých talentů! Série Deco, značky RAKO vyhrála v kategorii Podlaha a Povrch stěn. Cenu EDIDA 2013 přebíral autor série Deco, šéfdesignér značky RAKO Marek Vráblík.


Co je in v keramických obkladech? Na mezinárodních veletrzích je na první pohled jasné, že kromě imitací zůstává v oblibě retro styl. Domácí i zahraniční tvůrci nových kolekcí se vrací do historie, hledají prvky v  městské architektuře, či ve stylu světových metropolí. Česká značka Rako oslavila v loňském roce sto třicáté narozeniny a na trh přidala novinku „Deco“. Inspirací pro sérii byly geometrické a florální dekory, jenž zdobily dlažbu starých patií, později schodiště i chodby činžovních prvorepublikových domů.. „Zajímavé originální a desítky let staré motivy pro design série Deco jsme objevili v archivu Rako a některé se dostaly do finálního výběru. Určitá nedokonalost a ošlapanost je proto na výrobcích záměrná,“ vysvětluje Marek Vráblík, autor designu série Deco.

Nejvýraznějším trendem v keramických obkladech ovlivněným zdokonalením výrobních technologií, konkrétně digitálním tiskem, jsou imitace materiálů – především dřeva, přírodního kamene, betonu, nebo povrchu cementové stěrky. Výhodou je, že digitální tisk umožňuje přenést na hladký, dokonce reliéfní povrch obkladů a dlažby jakýkoliv dekor ve vysokém rozlišení, vyrábí se tak i série Deco. Imitace a široká nabídka designu otvírají architektům i spotřebitelům větší prostor pro kreativitu a nevšední řešení,“ doplňuje Marek Vráblík.



Deco jsou dekorované kalibrované dlaždice o rozměrech 60 x 60 cm, 45 x 45 cm a bordury 15 x 60 cm a 15 x 45 cm, k dispozici až ve 24 variantách designů s podmanivou barevností pro co nejdokonalejší výsledný efekt. Série Deco vynikne v kombinaci s vlnou neutrální šedi a zemitých tónů, která v současnosti převládá u podlahových sérií Trend a Cemento. Variant, jak aplikovat sérii Deco je hodně. Buď použitím tradičních prvků – bordur nebo atraktivním celoplošným obložením podlahy, a když se rozhodnete obložit celou stěnu, trefíte se do trendů a navíc vám do interiéru přibyde neobvyklý výtvarný solitér.

www.rako.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články