Odhalení Památníku obětem komunismu v Liberci

Zdroj
Petr Janda / Sporadical
Vložil
Tisková zpráva
20.06.2006 00:15
V úterý, 27. června 2006, v 11h, v Den památky obětí komunistického režimu, proběhne v parku při Jablonecké ulici v Liberci oficiální odhalení Památníku obětem komunismu, realizovaného podle návrhu ateliéru SPORADICAL (Petr Janda, Jakub Našinec, Aleš Kubalík, Josef Kocián, Veronika Sávová), který získal 1. místo ve veřejné architektonické soutěži v r. 2003.
Idea památníku reflektuje rakovinný charakter komunismu, jenž během 40 let svého trvání prorostl celou naší společností. Hlavním motivem památníku je zrcadlení. Tíha rozhodování, kdo je obětí a kdo tyranem, je přenesena na každého, kdo k památníku přijde. Každý sám je nucen rozhodnout, jakým člověkem je, pohlédnout sám sobě do očí. V apelaci na osobní zodpovědnost je přesah do současnosti a budoucnosti. Nehmotný vzhled kontrastuje s masivními monumenty minulosti, památník je pokusem o redefinici svého typologického druhu. Není politickým gestem, je průsečíkem umění ve veřejném prostoru a architektury parku.
Objekt o rozměrech 3,2 / 4,5 / 0, 7m je tvořen dvěmi zrcadlovými tabulemi pokoveného skla o tl. 18mm (každá o hmotnosti cca 800kg) vsazenými do ocelového rámu. V jeho patě je do dlažby vsazen zrcadlově převrácený nápis čitelný v odrazu jako: "sám v sobě hledej, zda svobodu bráníš, ctíš nebo omezuješ". Památník je umístěn v těžišti parku na křižovatce chodníků a kompozičně doplněn třemi 10m dlouhými parkovými lavicemi z lepeného dřeva. Nepřímé osvětlení nasvícením korun okolních stromů podporuje jeho éterický charakter.
0 komentářů
přidat komentář