V příštích dnech začne stavba vyhlídkové věže na hradě Orlík

Vložil
ČTK
09.06.2014 20:10
Humpolec

Humpolec - V nejbližších dnech začne stavba vyhlídkové věže na zřícenině hradu Orlík v Humpolci. Točité schodiště vyhlídky bude stát vně vlastní věže a nijak nezasáhne do její statiky. Lidé by se měli poprvé rozhlédnout z vrcholu věže začátkem října. Vyhlídka zvýší turistickou atraktivitu Humpolce i jeho okolí, řekl ČTK starosta Jiří Kučera (ODS).
    "Lidé uvidí například hrad Lipnici, horu Blaník, nejvyšší vrchol Pacovské pahorkatiny Strážiště, vrchy Křemešník a Čeřínek a navíc budou mít celý Humpolec jako na dlani," řekl Kučera. Turisté z vrcholu věže obsáhnou téměř celých 360 stupňů.
    Zhotovitelem bude třešťská firma Strojírny Podzimek. Náklady podle Kučery dosáhnou 2,5 milionu korun bez daně z přidané hodnoty. "Schodiště s podestami vyrobíme v dílnách, zatím předpokládáme, že bude složeno ze dvou částí. Montáž proběhne za pomoci autojeřábu během srpna přímo na místě," řekl ČTK vedoucí technického oddělení společnosti Karel Bambula. Vyhlídková věž by měla být dokončena do 30. září.
    Podle Ilony Ampapové z telčského pracoviště Národního památkového ústavu není stavba v konfliktu se zájmy památkové péče a nepoškodí památkové hodnoty chráněné státem.
    Lidé hlasovali o stavbě vyhlídkové věže v anketě na webu města nebo pomocí anketních lístků v informačním středisku. Podle Kučery se ankety zúčastnilo téměř 1200 hlasujících. "Ve fyzických dotaznících, které jsou průkazné, byla drtivá převaha souhlasných hlasů," řekl už dříve starosta.
    Město se o stavbu vyhlídkové věže v areálu hradu Orlík snažilo už v minulých letech, kdy byl vypracován komplexní návrh na záchranu této středověké zříceniny. Uvažovalo se také o zřízení vyhlídky mimo hradní areál na Havlově kopci. Ukázalo se to ale jako značně komplikované kvůli majetkoprávním vztahům.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vizualizace
Pierre
16.06.14 02:41
pro Pierra
Martin Franěk.
16.06.14 08:30
vizualizace z horního hradu
Pierre
17.06.14 07:42
nepochopení významu místa
Ing.arch.Hana Procházková
12.10.14 12:54
...
Martin Franěk
12.10.14 07:52
zobrazit všechny komentáře

Související články