Nové divadlo v Plzni je před zahájením zkušebního provozu

Vložil
ČTK
06.06.2014 13:55
Plzeň

Plzeň - Těsně před zahájením zkušebního provozu je Nové divadlo v Plzni, považované za nejmodernější divadelní budovu v zemi. Objekt za zhruba 880 milionů Kč s unikátní naklánějící se perforovanou fasádou v průčelí divadla by si měli začít divadelníci postupně přebírat a obsazovat od půlky června. Předání se uskuteční 1. září, hned 2. září bude slavnostní zahájení, zazní Prodaná nevěsta. ČTK řekl o stavu projektu technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

    "Na divadelní budově v současné době probíhají předpřejímky vedoucí k zahájení zkušebního provozu, ten má být od 15. června, budova včetně parkovacího domu bude dokončena do 1. září," uvedl. Upozornil na to, že v případě parkovacího domu se termín posunul, do předčasného užívání tak půjde objekt v červenci.
    Výstavba Nového divadla v Jízdecké ulici, členěného na provozní a divadelní budovu se dvěma sály, hledištěm pro 500 diváků, restaurací, baletní školou, studiovou scénou, vyjde na zhruba 880 milionů korun. Zda to bude skutečně definitivní částka, se ukáže. Společnost Hochtief, zhotovitel stavby, ještě nárokuje proplacení zhruba 20 milionů Kč, tedy víceprací spojených se zemními pracemi. Zastupitelé to zaplatit odmítli, bude tak na Hochtiefu, zda se začne peněz domáhat soudně.
    "Společnost Hochtief se ale zavázala, že bez ohledu na zaplacení této částky je připravena garantovat termín 1. září," uvedl Šindelář. Je přesvědčen, že vzhledem k tomu, jak divadlo bude vypadat a jaké jsou v něm použité technologie, vyjde nakonec město levně.
    Plzeň je prvním městem v zemi, které po roce 1989 staví nové divadlo včetně zázemí. Dominantou moderní budovy je fasáda, v níž se nachází 40 oválných otvorů. Fasáda na šířku měří 22 metrů, vysoká je 14 metrů, její tloušťka je zhruba půl metru. Třemi otvory v ní se bude do budovy vcházet.
    Nové divadlo nahradí nevyhovující prostory Komorního divadla v Prokopově ulici. Je součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články