MF Dnes: Nový šéf NP Šumava zastaví řadu projektů

Vložil
ČTK
06.06.2014 13:10
Rozhledna na Poledníku
Vimperk (Prachaticko) - Dočasný ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený zastaví řadu projektů svého předchůdce. Například stavbu nové rozhledny na Polomu, srubu na Plešném jezeře, opravy Roklanské hájenky, obnovy nádrží, rekonstrukce Poledníku nebo demolice bývalých rot po pohraničnících strážích. Podle Hubeného by většina projektů mohla být v rozporu s ochranou přírody. Píše o tom dnešní Mladá fronta.

    Bývalý ředitel Jiří Mánek, jehož ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na konci dubna odvolal z funkce, připravoval podklady pro různé turistické projekty v hodnotě zhruba 400 milionů korun. "Spousta nepůjde realizovat okamžitě už proto, že tam nejsou stavební povolení, výjimky či posouzení vlivu na životní prostředí a není možné je v krátkém čase získat," řekl MF Dnes Hubený.
    Například opravu Roklanské hájenky chce odložit minimálně do doby, než bude znám velký posudek zohledňující život tetřevů v této lokalitě. Zastaví se také plánovaná revitalizace řeky Křemelná, jejíž úsek byl ve 2. polovině minulého století uměle narovnán. Podle Hubeného by tento krok přinesl rozsáhlé zemní a terénní práce v rozporu s ochranou přírody.
    Stejně tak se turisté zatím nedočkají opravy rozhledy na vrchu Poledník. "Byla by škoda, kdyby se Poledník neopravil. Stačí se podívat přes hranice, kde funguje mnoho rozhleden, které nabízejí i zázemí turistům. Taková akce nezatíží životní prostředí," uvedl bývalý ředitel Mánek.
0 komentářů
přidat komentář