Unikátní pavilon pro lekníny v Liberci je už skoro hotový

Vložil
ČTK
06.06.2014 12:45
Liberec

Liberec - Výstavba unikátního pavilonu pro lekníny v Botanické zahradě v Liberci se chýlí ke konci. Pavilon za bezmála 12 milionů korun bude po stavební stránce hotový do konce příštího týdne. Návštěvníci by se tam mohli poprvé podívat ke konci června. ČTK to dnes řekl ředitel zahrady Miroslav Studnička.

    Podle něj je to ale zatím jen odhad, prověřit se musí nejprve technologie, které jsou uvnitř. "Je to prototyp a je tam hodně faktorů, které neznáme. Teprve pak můžeme dát dovnitř super vzácné rostliny. Nějaký den také musíme čekat než se rozvinou a srovnají s prostředím," vysvětlil ředitel.
    Pavilon leknínů stavěný městem za pomoci evropské dotace doplní skleníkový komplex postavený podle návrhu architekta Pavla Vaněčka v letech 1995 až 2000. Svým uspořádáním komplex připomíná seskupení rostlinných buněk a představuje 13 různých botanických témat. Botanická zahrada do nového pavilonu přestěhuje zejména tři největší druhy leknínů včetně vzácné viktorie královské. Letos ale v plné kráse uvidí návštěvníci zahrady viktorii pouze na starém místě. "Tady vysadíme mláďata, semeňáčky. Pokud bude viktorie pozorovatelná, tak někdy v září," zmínil Studnička. I tak se ale bude v pavilonu, na co koukat. "Nazdobíme ho dalšími rostlinami, budou tam tropické lekníny nevídaných barev a s velikými květy," nastínil.
    Atraktivní bude pro návštěvníky už jen to, že hladina bazénu s lekníny bude v úrovni jejich pasu. Skleník umožní i večerní prohlídky, protože gigantická viktorie královská, kvete pouze v noci. Studnička očekává, že mezi se obdivované exponáty zařadí i u nás málo známá euryale ferox pocházející z Asie. "V Čechách ji žádná jiná botanická zahrada nepěstuje. Její listy mají 160 centimetrů v průměru, to znamená velikostí konkuruje viktorii a má krásně vzorovaný list," vylíčil Studnička.
    Nejstarší botanickou zahradu v Česku otevřenou už v roce 1895 každoročně navštíví kolem 50.000 lidí. Letos je zájem asi o deset procent vyšší, zájem po otevření pavilonu zřejmě ještě více stoupne. Botanická zahrada vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, jakými je třeba pět nejstarších kamélií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy našel v Česku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články