Nad Rokytkou v Praze 14 by mohla vyrůst rozhledna od Rajniše

Praha - Nad Rokytkou v Praze 14 by mohla vyrůst nová rozhledna. Dřevěná konstrukce má měřit téměř 22 metrů a navrhl ji známý architekt Martin Rajniš, známý jako autor nové Poštovny na Sněžce. ČTK to za radnici Prahy 14 sdělila Veronika Berná. Architekt si chce ověřit konstrukční prvky, postaví proto se studenty menší věž z náletových dřevin na břehu Kyjského rybníka.
    "Rozhlednu vnímám jako dominantu, která naší městské části zatím chybí. Proto jsme se rozhodli navázat spolupráci s architektem Rajnišem, který je známý svým odvážným přístupem a využíváním přírodních materiálů," uvedl starosta městské části Radek Vondra.
    Radnice chce rozhlednu, která má pracovní název Doubravka, umístit v novém volnočasovém areálu Na Čihadlech nad Rokytkou. O záměru chce ale ještě diskutovat s místními obyvateli.
    Menší zkušební konstrukci začne dvacítka studentů ze tří fakult architektury stavět tuto neděli na břehu Kyjského rybníka. Měřit bude 12 metrů a vznikne z náletových dřevin. V neděli si také lidé budou moct prohlédnout návrhy Doubravky.
    Martin Rajniš (70) vystudoval ČVUT a AVU. V 70. letech pracoval v ateliéru SIAL vedeném Karlem Hubáčkem. Spolu s Johnem Eislerem a Miroslavem Masákem postavili pražský obchodní dům Máj na Národní třídě. Je spoluautorem pavilonu dějin dopravy na Expo 1986 ve Vancouveru. Po revoluci vedl se Stanislavem Fialou, Jaroslavem Zimou a Tomášem Prouzou D. A. Studio, jejichž nejrozsáhlejším dílem je stavba nového obchodního centra v Praze na Smíchově.
    Od roku 2002 je jeho tvorba odlišná. Věnuje se menším stavbám z přírodních materiálů. Snaží se najít takové cesty, které by s minimem prostředků a s pokorou k již existujícím stavbám i krajině sloužily co nejširší skupině uživatelů a vrátily architektuře její klíčové postavení v civilizaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články