Židovská obec a Jan Línek postaví na Hagiboru domov sociální péče

Vložil
ČTK
15.06.2006 18:25
Praha

Praha - Pražská židovská obec postaví na Hagiboru v Praze 10 domov sociální péče. Zařízení bude sloužit zejména seniorům z židovských obcí v Česku, mezi nimiž je řada lidí perzekvovaných za druhé světové války. Stavba začala dnešní slavností, při níž předseda pražské obce František Bányai poklepal základní kámen.
Domov sociální péče vznikne přestavbou někdejšího starobince, který naposledy využívala vinohradská nemocnice. K původní budově z počátku 20. století bude podle projektu architekta Jana Línka připojeno nové křídlo pro ubytování. V zařízení bude 44 pokojů pro 60 lidí, v historické budově vzniknou například ordinace a rehabilitace.
Výstavba by měla být hotova v srpnu příštího roku. Náklady budou podle stavební firmy Hochtief VSB 168 milionů korun. Další peníze bude stát vybavení a provoz. "Doufám, že na všechno budeme dostávat nějaké dotace," podotkl Bányai. Výhodou místa na Hagiboru je to, že je v zeleni a klienti přitom budou moci zároveň využívat všech výhod velkoměsta.
Parcela je vedle hotelu u stanice metra Želivského, na druhé straně bude stát nové sídlo stanice Rádio Svobodná Evropa /Rádio Svoboda. Podle předsedy obce to žádné komplikace nepřinese. "Jsme obě solidní instituce," řekl ČTK.
Historickou budovu postavila židovská náboženská obec, mezi světovými válkami začal v areálu působit sportovní klub Hagibor. Ke konci druhé světové války nacisté na pozemcích zřídili internační a pracovní tábor a shromaždiště před deportací lidí do koncentračních táborů. Starosta Prahy 10 Milan Richter na dnešní slavnosti oznámil, že na sousedním pozemku vznikne památník na tuto minulost.
0 komentářů
přidat komentář