Zcela vyprodané bývalé kino Hvězda hostilo devátou PechaKucha Night Plzeň

Zdroj
Kristýna Blahetová, PechaKucha Night Plzeň
Vložil
Tisková zpráva
30.05.2014 21:10
Další z již tradičních večerů PechaKucha Night v Plzni se odehrál tentokrát v bývalém kině Hvězda, které se k této příležitosti po sedmnácti letech opět otevřelo veřejnosti. Během pátečního večera se u pomyslného řečnického pultu vystřídalo jedenáct prezentujících, kteří během svých 20x20 vteřin představili více jak pěti stovkám návštěvníků své projekty. Plzeňský rodák Bohdan Bláhovec v rámci své prezentace vyhodnotil složité postavení mladého krásného úspěšného intelektuála působícího v dokumentární tvorbě. Odlehčená byla také prezentace kreativní skupiny Posedlí, která vytvořila teoretickou koncepci posedů. Jan Čapek se zas věnoval ve své prezentaci nafukovacím hračkám, za které získal ocenění Designér roku 2013 na Czech Grand Designu. Zajímavého pojetí prezentace ve formátu 20x20 se ujali tanečníci z Tance Praha, kteří reagovali svými pohyby na vnímání současného tance. „Vždy se snažíme o to, abychom nabídli publiku ty nejlepší a nejzajímavější osobnosti z domácí umělecké scény. Při výběru prezentujících neopomínáme také na vyhledávání zapomenutých, nevyužívaných, něčím speciálních míst, na kterých PechaKucha Night pořádáme. Místo zářijového vydání zatím uchováme v tajnosti, prozradíme však, že listopadová jedenáctá [pečakuča] se odehraje v gala, a to v Divadle J. K. Tyla,” dodává Jitka Jirásková, koordinátorka plzeňské PechaKucha Night.
Celý večer proběhl pod klapkou sdružení k světu., které je strůjcem dalších významných kulturních projektů v Plzni. V krátkosti byl prezentován mimo jiné projekt Náplavka k světu., v rámci kterého se uskuteční festival na plzeňské náplavce od 1. do 22. června. Na PechaKucha Night měli lidé poslední možnost přispět na chodníček pro náplavku prostřednictvím platformy Everfund, která je projektem Plzně 2015. „Díky dobrovolným finančním příspěvkům od návštěvníků páteční [pečakuča] se podařilo dokonce přesáhnout finální požadovanou částku 30 000 Kč! Díky tomu můžeme zkvalitnit povrch centrální náplavky a zpříjemnit tak procházky po celé její délce,“ říká nadšeně koordinátorka projektu Náplavka k světu. Irena Velichová.
Organizátoři ze sdružení k světu. vynaložili několikatýdenní úsilí na vyklizení celého kinosálu, proto se rozhodli využít tento prostor nejen na jeden večer, ale rovnou na celý víkend, během kterého bylo kino přístupné široké veřejnosti. Promítaly se vybrané dokumentární snímky uvedené na festivalu Jeden svět a v neděli se besedovalo s režisérem, scénáristou a kameramanem Vítem Klusákem nad ukázkami z jeho filmů.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články