Chrudim předloží návrh Domu na půli cesty k vyjádření občanům

Vložil
ČTK
15.06.2006 18:10
Chrudim

Chrudim - Vedení Chrudimi se příliš nelíbí studie Domu na půli cesty, který chce město vybudovat v lokalitě U kapličky. Místostarosta Petr Řezníček dnes novinářům řekl, že návrh řeší pouze budovu, ale ne širší okolí. K podobě domu pro děti z dětských domovů a matky s dětmi se mají nyní vyjádřit také obyvatelé lokality.

    "Nejde nám jen o samotný objekt, ale o celé území. To však studie neřeší," řekl Řezníček. "Návrh se nám příliš nezdál jednak kvůli vzhledu, jednak kvůli širším vztahům. Chceme docílit toho, co si místní lidé přáli, aby z toho neutěšeného kouta, kde je na jedné straně krásný park, vzniklo jakési náměstíčko, aby to mělo uliční, městský charakter, třeba i chodník, případně studánku," popsal představy města starosta Ladislav Libý. Město chce vzhled budovy a okolí projednat s architekty a hlavně obyvateli lokality a dosáhnout shody názorů.
    Městský architekt Karel Thér považuje návrh za relativně vydařený. "V rámci možností je to maximum, co lze z toho území získat. Pozemek půlí kanalizace a vodovod, takže se budova musela posunout co nejblíže k restauraci U kapličky. Víc městsky už to dotvořit nejde," řekl ČTK Thér. Věří tomu, že se "u kulatého stolu" podaří získat pochopení místních lidí.
    Radnice plánuje vybudovat Dům na půli cesty na místě současné zchátralé budovy obývané Romy. Ti by mohli nalézt přístřeší v připravované městské ubytovně. Dům na půli cesty bude mít 15 bytů, polovina z nich bude sloužit mladým lidem z dětských domovů, kteří nemají kde bydlet. Druhou část chce radnice vyčlenit pro matky s dětmi, které potřebují ubytování například v případech domácího násilí.
    Původně město odhadovalo, že výstavba bude stát asi 21 milionů korun, přesné náklady však závisejí na zpracování konečného projektu. Radnice chce na dům získat státní dotace, na jeden sociální byt lze dostat 600.000 korun. Dům na půli cesty má provozovat obecně prospěšná společnost Jana Jindřicha Pestalozziho, která již spravuje jiná podobná zařízení a má možnost sehnat na provoz příspěvky státu.
0 komentářů
přidat komentář