Před 120 lety získal Američan Sackett patent na sádrokarton

Vložil
ČTK
21.05.2014 22:00
Washiongton - Americký podnikatel Augustine Sackett koncem 19. století experimentoval s mnoha novými stavebními materiály, uspěl ale až se sádrokartonem, který si nechal patentovat 22. května 1894. Nápad na desku, která by urychlila stavbu domů, dostal Sackett s obchodním partnerem Fredem Kanem už mnohem dřív, první verzi ale vyráběl ze slámy, papíru a dehtu. S touhle kombinací ale ještě "díru do světa" neudělal, protože mimo jiné snadno hořela.
    Myšlenka zkombinovat sádru, tedy tradiční a nehořlavý stavební materiál, s papírem byla mnohem lepší. První úspěchy zaznamenali oba podnikatelé už v roce 1888 a o šest let později si pak sádrokartonovou desku nechali patentovat. Na přelomu 19. a 20. století se po celých Spojených státech objevily továrny na sádrokarton a nový materiál si oblíbily i stavební firmy. Velký impulz znamenal pro Sackettův vynález vstup USA do první světové války v roce 1917, kdy se z něj začala stavět kasárna.
    Mimo Ameriku se ale vynález prosazoval jen pomalu, Evropané totiž dávali přednost tradičním stavebním materiálům. Až koncem 30. let se sádrokartonem experimentovali v Německu, zlom pak přišel po druhé světové válce, kdy poničený starý kontinent potřeboval i kvůli růstu populace rychle postavit statisíce bytů. Do ČR se sádrokarton rozšířil po listopadu 1989.
0 komentářů
přidat komentář