Před 95 lety zemřel architekt, malíř a etnograf Jan Koula

Vložil
ČTK
18.05.2014 09:35
Praha

Jan Koula

Praha - Architekt, malíř a etnograf Jan Koula, který zemřel před 95 lety, 18. května 1919, byl významným architektem historizujícího a folklórního směru, ale i respektovaným znalcem a propagátorem lidového umění, lidové architektury a uměleckého průmyslu. Kromě toho Koula navrhoval sgrafita, věnoval se i keramice, přispěl k obnově slávy českého broušeného a rytého skla, navrhoval šperky, nábytek a spolupracoval na záchraně památek.
    K jeho nejznámějším architektonickým dílům patří most Svatopluka Čecha v Praze, jeho vlastní rodinný dům v Praze - Bubenči, zkrášlený řadou folklorních motivů, nedaleká Suchardova vila nebo rekonstrukce renesanční budovy plzeňské radnice. Známý je Koulův nerealizovaný projekt vyústění Čechova mostu s průkopem na Letnou.
    Rodák z Českého Brodu (7. února 1855) také stál za vybudováním Národopisného muzea v rámci pražského Národního muzea, kde byl správcem národopisných a archeologických sbírek. Je autorem dvoudílné monografie Památky uměleckého průmyslu v Čechách. Koula řídil i časopis Architektonický obzor a byl spoluzakladatelem Klubu za starou Prahu. Vynikal jako kreslíř a akvarelista.
0 komentářů
přidat komentář

Související články