Lidé protestují proti stavbě restaurace nad Prokopským údolím

Vložil
ČTK
15.05.2014 21:30
Praha

ilustrační snímek: Prokopské údolí, pohled z Barrandovské skály

Praha - Obyvatelé Prahy 5 na dnešním jednání zastupitelstva městské části protestovali proti výstavbě restaurace na Barrandově. Tu plánuje soukromý investor u Lohninského ulice mezi dětským hřištěm a cestou do Klukovic nad Prokopským údolím. Podle obyvatel dojde ke zničení zeleně a zhoršení kvality života. Po zastupitelích tedy chtějí, aby zrušilo kladné rozhodnutí radních Prahy 5 z listopadu 2013.

    Restaurace má zabrat plochu 3000 metrů čtverečních. Dovnitř se má vejít až stovka hostů a mají tu být podle obyvatel mimo jiné čtyři grily, podium pro koncerty a taneční sál.
    Odpůrci restaurace se zúčastnili dnešního jednání zastupitelstva v rámci takzvaných interpelacích, kdy se mohou klást politiků dotazy. "Počet parkovacích míst v okolí již nyní nestačí, dojde ke zhoršení života hlukem, kouřem, hromaděním odpadků nebo kouřem z grilů," řekla jedna z obyvatelek. Další uvedla, že v okolí jsou již další tři restaurace.
    Pozemek je v územním plánu veden jako městská zeleň. To však podle některých zastupitelů Prahy 5 umožňuje výstavbu zahradní restaurace. Zastupitel Tomáš Homola (nez.) v diskusi uvedl, že restaurace je v podstatě kamufláží výstavby soukromého domu. Podobný názor na stavbu uvedl také zastupitel Radek John (VV).
    Případné rozhodnutí zastupitelstva však nemusí výstavbu definitivně znemožnit. Rozhoduje o ní totiž v konečné fázi stavební úřad, který je takzvanou státní správou a na politické reprezentaci je nezávislý. Zastupitelé ani radní jakožto samospráva tak do jeho rozhodování nemohou zasahovat.
0 komentářů
přidat komentář