V Metropolitním muzeu v úterý začíná velká výstava české gotiky

Vložil
ČTK
19.09.2005 12:05
USA

New York

NEW YORK - Jedinečná kolekce uměleckých děl z doby panování posledních Lucemburků na českém trůně bude v úterý zpřístupněna veřejnosti v newyorském Metropolitním muzeu. Výstavu zahájí prezident Václav Klaus.

Expozice Praha, koruna Království českého, 1347 až 1437 návštěvníkům nabídne unikátní soubor uměleckých předmětů vzniklých v Praze nebo vytvořených v jiných městech tehdejší Evropy středověkými mistry, kteří působili na českém královském dvoře v období Karla IV. a jeho synů Václava IV. a Zikmunda.
Na výstavu, která se od února přesune do Obrazárny Pražského hradu, zapůjčila zhruba polovinu z více než 160 vzácných děl řada českých institucí. Expozice obsahuje ale i předměty ze sbírek ve Spojených státech, Rakousku, Německu, Itálii, Belgii, Británii, Slovensku a dalších zemích.
"Pod patronátem Karla IV. a jeho synů vytvořili umělci a řemeslníci v Praze nádherná a vytříbená díla, jež ve své kvalitě dosáhla či překonala vzácné předměty vzniklé jinde v Evropě," uvedl ředitel Metropolitního muzea Philippe de Montebello.
Od Karlova usednutí na český trůn až po Zikmundovu smrt a ukončení vlády Lucemburků v Čechách byla gotická Praha kulturním rivalem tehdejších evropských metropolí jako Paříž či Řím. Ve městě na Vltavou vznikla skvělá díla, která později čas zavál do nejrůznějších uměleckých sbírek na celém světě.
"Dodnes jsou tyto mistrovské kusy z Prahy málo známé. Shromážděním mnoha vynikajících příkladů české umělecké tvorby 14. a 15. století vzniká nový pohled na umění a kulturu tohoto císařského města," uvedl ředitel v průvodním materiálu k výstavě.
Návštěvníci si budou moci prohlédnout mimo jiné deskový obraz Madony, který nechal Karel IV. namalovat v Praze podle originálu z římského kostela Ara Coeli, dvě práce z cyklu Mistra Teodorika vytvořeného pro karlštejnskou Kapli Svatého kříže či Karlův křišťálový relikviář s částí ubrusu z Kristovy poslední večeře.
Mezi exponáty je i zlacené žezlo, které bylo zřejmě původním znakem Karlovy univerzity, či kolorované rukopisy z knihovny Václava IV. Jeden z nich, Český chorál, který byl před druhou světovou válkou rozdělen a jeho listy se nyní nacházejí v řadě sbírek, se ve své celistvosti představuje poprvé po 70 letech.
Metropolitní muzeum nabídne na výstavě i díla sochařská, jako například Madonu s dítětem z kostela ve Šternberku, jaspisové poháry nebo zlacený a glazovaný roh na nápoje patřící císaři Zikmundovi. Tvorba pro pražskou židovskou komunitu je zastoupena třídílnou bohatě zdobenou biblí v hebrejštině, husitské povstání pak připomíná jeden z prvních obrazů Mistra Jan Husa na hranici.
Výstavu na české straně připravoval jako kurátor přes pět let historik umění Jiří Fajt. S Metropolitním muzeem na ní spolupracovala Správa Pražského hradu.
Z předmětů pocházejících z ČR polovinu zapůjčila katolická církev. Vedle pražského arcibiskupství se na zápůjčkách podílela i všechna česká a moravská biskupství. Organizátoři intenzivně spolupracovali také s Národním muzeem, Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze, Moravskou galerií v Brně a Alšovou jihočeskou galerií.
Národní galerie v Praze byla požádána o šest exponátů, souhlas nakonec vyslovila se čtyřmi zápůjčkami. V případě zbývajících dvou se obávala poškození vzácných děl.
Podle odhadu na základě podobných dočasných výstav očekávají odborníci z Metropolitního muzea až 400.000 návštěvníků. Po skončení výstavy v New Yorku počátkem ledna příštího roku se expozice přemístí do Prahy, kde pod názvem Karel IV. - císař z Boží milosti s podtitulem Umění a kultura v době vlády posledních Lucemburků ve střední Evropě bude přístupná do května. Zájem veřejnosti o ni bude údajně srovnatelný s rudolfinskou výstavou z roku 1997, kterou zhlédlo na 200.000 lidí.
Navzdory původním představám, že výstavu v Metropolitním muzeu by mohla v New Yorku provázet řada dalších kulturních událostí, které by hlouběji představily českou kulturu, doplní gotickou expozici pouze výstava fotografií Josefa Sudka na téma pražských katedrál. V Českém centru bude otevřena ve čtvrtek.
0 komentářů
přidat komentář