Washingtonův památník se po třech letech oprav opět otevřel

Vložil
ČTK
12.05.2014 21:10
Washington - Zrekonstruovaný Washingtonův památník se dnes v hlavním městě USA po téměř třech letech oprav znovu otevřel návštěvníkům. Památku poškodilo v srpnu 2011 zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy škály. Úřady se původně domnívaly, že oprava potrvá jen několik týdnů.
    Na 169 metrů vysoké stavbě, která je nejvyšší kamenným objektem svého druhu na světě, vzniklo při otřesech více než 150 trhlin širokých až tři centimetry. Největší škody vznikly na její špičce. Oprava stála 15 milionů dolarů (skoro 300 milionů Kč), z níž polovinu zaplatil Kongres a polovinu filantrop David Rubenstein.
    O návštěvu památky je obrovský zájem - svědčí o tom dlouhá fronta i to, že lístky byly skoupeny dopředu po internetu až pro návštěvy do poloviny června.
    Stavba Washingtonova monumentu začala v roce 1848, dokončena byla až v roce 1884. U základny jsou stěny z bílého mramoru široké 4,5 metru, na vrcholu pak jenom 45 centimetrů.
    Památník byl poškozen při srpnovém zemětřesení, které zasáhlo severovýchod Spojených států. Otřesy způsobily menší škody, ve Washingtonu byla kromě monumentu poškozena i katedrála, z níž se odlomily tři menší kamenné věžičky. Úřady také kvůli zemětřesení odstavily dva reaktory jaderné elektrárny ve Virginii a musely prověřit jejich bezpečnost. Nikdo ale neutrpěl zranění.
0 komentářů
přidat komentář

Související články